31 December 2012

Babai and welcome


Weather for Manchester, UK

7°C | °F
MonTueWedThu
RainChance of RainCloudyPartly Sunny
Scattered Clouds


Wind: W at 7 mph


Humidity: 93%11°10°12°



Sewaktu catatan ini ditulis, jam 6.37 malam, waktu tempatan  (Manchester),
saya baru je menamatkan sesi menonton Adam dan Hawa di inernet. Meski jauh di bumi asing,
tetap melayan cerita yang hangat di tanahair. Mujur internet mendekatkan kejauhan itu..

Kite yakin amat, sambutan tahun baru meriah di sana.
Kite kat sini, macam biasa, gelap malam yang belum melepasi sepertiga malam.
Mungkin ada sambutan tahun baru jam 12 malam nanti.
Sejuk-sejuk macam ni, tak sure lah orang kat sini beria nak keluaq rumah atau tak.
Ai masih berbungkus dan bersweater di dalam rumah yang bakal ditingalkan tak lama lagi.

2012
Alhamdulillah.
Memulakan tahun ini di Manchester, dan menamatkan maraton dengan status pelajar  (bermula sejak September 2011) di bumi England ini juga.
Bakal memulakan 2013, di tempat yang sama, dan akan (In sya Allah) mengakhirkan tahun 2013 di tanahair.

Sesungguhnya sepanjang perjalanan dalam tahun ini adalah sangat mengujakan.
Penuh airmata, sedih, gembira, suka duka semuanya secukup rasa.
Alhamdulillah 'ala kulli haalin.

Autumn, Oktober 2012


Semoga tahun 2013 nanti
bakal diberikan Allah yang terbaik,
sentiasa dalam peliharaanNya, dirahmati, diberkati
setiap langkah dan perjalanan hidup.
Andai dimatikan dalam tahun masihi ini, dan tahun hijrah ini,
semoga kita mendapat keampunan Allah,
ibu bapa, anak-anak, saudara mara, sahabat handai dan rakan taulan.
Semoga setiap inci hidup kita mendapat redha Allah.

Tidak ada lain yang kite dambakan, selain dari rahmat Allah.
Jumpa lagi tahun 2013, In sya Allah.

Take care peeps!

dah dulu.
titik

19 December 2012

Winter Bug

Melalui perubahan musim di sini ada kalanya sangat mengujakan.
Ada kalanya sangat tidak teruja.

Kemarin saya ada baca satu post di FB ..
maaf lah, tak ingat siapa, but orang tu terkenal.
Kite malas nak semak status tu again.
Katanya, perujuangan untuk hidup di musim winter adalah sangat mencabar,
terutamanya bagi yang datang dari negara panas,
macam ai ni lah, dan yang berjuang untuk belajar,
mencari ilmu di bumi England ini.
Kebetulan profesor yang updatekan status tu, dalam perjalanan ke Oxford..

So true.
Winter adalah sangat.. sangat apa entah nak describe.
Saya yang dah beranak pinak ni, memang tak tahan.
Tahun lepas, di kala ini, Disember macam ni,
asik berulang ke sekolah, awal pagi keluar dengan suhu -4c,
penuh kesejukan.
Tahun lepas dikatakan dry winter.
Langit sentiasa cerah, dan bila mana cerah tanpa awan,
cuaca akan menjadi lebih sejuk dan lebih membeku.

Dan cuaca menjadi "pelik" lagi
bila mana summer pada tahun ini, juga adalah sejuk.
Masih berbungkus-bungkus dengan jaket dan coat yang mampu menahan kesejukan.

Dalam tempoh summer dan autumn, saya banyak menulis, menggunakan komputer,
membuat kerja di malam hari, di rumah.
Siangnya saya berjuang di library.
Bukanlah kaki library sangat, tapi kebetulan masa tu anak2 cuti sekolah.
Kalau dok rumah, maknanya kerja takkan siap,
otak juga kurang menjana.

Sepanjang tempoh itu, jari tengah/jari hantu saya mulai sakit.
agak tertekan jugak dengan keadaan itu,
tapi sentiasa positif dan berdoa agar keadaan tak kritikal agar saya boleh siapkan kerja.
Malam yang sejuk menjadikan jari saya lebih sakit.
Tulang temulang juga terasa agak keras, dan kebal, dan agak sukar digerakkan.
Badan juga kurang flexi.. asik mengerekot kesejukan.


Cold, rainy day 19/12/12, 5c


Oh ya, dalam rumah saya sejuk.
Kata orang, victorian house memang sejuk.
Dan sejuknya kengkadang menggedik-gedik.

Setelah saya semak akan kejadian jemari saya yang sakit itu,
tahulah saya, yang saya telah diserang athritis..
sangat sedih.
Cemana nak cakap ye, memalam akan tersedar sebab jari sakit,
and sangat takut jari tu tak boleh nak buat kerja lagi,
and terus keras and ak boleh nak bengkok dah.
Sooo scary!

But, alhamdulillah,
Alah bagi peluang agar jari tu sakit sebelah malam.
and siangnya boleh bekerja macam biasa.
Cumanya tak kuat macam selalu.
Merujuk kepada kengkawan yang doktor kat sini,
katanya mungkin sebab sejuk and tak de ubat.
Tak perlu pun pegi klinik jumpa dr, sebab dr akan cakap macam tu.
Kalau sakit, telanlah paracetamol atau ibuprofen.
Sila beli sendiri kat farmasi.
Tesco pun ada juai.
Kedai pakistan pon ada.

 
Frostie morning, -3c

Dalam satu keadaan lain, Azim,
masuk hari ni dah 3 hari sakit  perut.
Muntah sekali dua lepas makan.
Ubat dah bagi untuk bertahan.
Termasuklah sapu minyak angin,
minyak harimau,
tuam, berdoa, berselawat untuk meredakan sakit.
Seperti dah boleh agak, Azim dah kena winter bug.
Mujur tak demam.

Cuma, bila tengok dia menahan sakit, agak menakutkan.
Takut sakit perutnya bukan sebab bug itu, tapi sebab lain.
 Alhamdulillah, ada kengkawan Malaysia yang bermukim dan bermastautin di sini,
boleh dijadikan pakar rujuk.
Sama juga lebih kurang macam GP di klinik,
makan ubat yang sama,
buat perkara yang sama,
keep on observing.


Sebenarnya, banyak penyakit yang akan menghinggapi kanak-kanak
dan dewasa jugak, setiap kali musim berubah.
Selalunya demam, muntah-muntah, sakit perut,
tak lalu makan, dan hanya terkedang kat rumah, lima enam hari paling lama pun.

Begitulah kehidupan.
Winter lebih banyak cabaran, pada pendapat kite lah..
Masa siangnya yang lebih pendek,
sejuknya yang melampau,
penyakitnya yang banyak.
Makanan je lambat basi..
Makan pun makin banyak.. hehehhehhe

Meski sejuk menggedi,
makan ais krim pada ketika ini juga saaaaaaaaangat asyik..
heheh..

Patut lah sejuk2 ni banyak acara diorang ni.
Demi nak memeriahkan keadaan.
Christmas dan sale di merata pekan adalah sangat hebat.
Berboxing pada 26/12...

Dah panjang sangat.
Till then
Titik

Nota sebelum titik :
1. Tengok news, depa kata this year is a warm winter.. this whole week suhu adalah 5-7c.. Ehem.. warm?? makcik ni tak tahan jugak..
2. Gambaq tecik2 tu dari telepon. Yang besaq tu je dari kamera.. 









Ehem..

Weather for Manchester, UK

3°C | °F
TueWedThuFri
Partly SunnyChance of RainChance of RainPartly Sunny
Mostly Cloudy


Wind: N at 0 mph


Humidity: 93%



ehem..
mari kite mulakan..

Bismillahirahhamaniirahim..
semoga dijauhkan segala benda tak baik dalam diri ketika menulis,
meski kengkadang termereng sekejap. hahaha

Sesungguhnya.. sesungguhnya..
kite tak sangka yang penulisan kite yang merepek sesekali dua
ketika berjuang itu telah menyemarakkan semangat Aslynnda Jane and Jassica Jane
yang telah meluahkan rasa mereka di entry "ciwi" kite yang lepas..

kite tak penah rasa ada yang sudi nak baca bebenda yang bukan ilmiah ni.
Kite memang juge tanak menulis ilmiah2 ni..
sekadar peringatan untuk diri sendiri je.
ramai lagi yang tulis ilmiah2 ni.. kita baca kat blog diorang je lah.
Ai pun bukan lah sesapa nak tulis yang berilmiah sangat.
Mengaji pon sikit2 je.

Bersama Dr. Chris Rees .. yang hensem.. agaggagagaa..


Biarlah ai menulis sekadarnya, menjadi diri sendiri,
melampiaskan apa yang ai suka untuk dijadikan bahan bacaan santai
later2 nanti. Ada kala bila baca hak bebenda yang tulis dulu,
rasa macam akukah yang tulis ni? segila ini kah aku?
mm.. ye lah kot...

Kite tak tau sapa yang rajin baca blog kite ni.
Yang kite tau, kengkawan sekeliling kite tak tau pun kite ada blog nih.
Depa pon tak tau life kite, seperti orang yang baca blog ni.
macam kite cakap hari tu, tetiba darjah ketinggian pembaca meningkat.
kite tak rajin baca, and ziarah pon blog orang di celah meneruskan perjuangan hari tu.

Apa pun, kite ingin merakamkan terima kasih kepada SEMUA.. SEMUANYA..
yang kenal kite personally,
yang pernah tengok bayang, kaki, jari kite..
yang singgah.. yang menjadikan kite inspirasi (ehem.. ni petikan ayat Aslynnda and Jassica)
tq kerana membuatkan dan memberikan kite sikit pahala dalam berkongsi yang merepek ini.
Sekurangnya tak lah menciptakan dosa.. ye tak?
I could feel the sincerity sebenarnya.
Kite tadak apa nak balas, melainkan doa untuk semua, sentiasa.

Semoga Allah mengurniakan yang terbaik untuk kita semua,
menjauhkan kita dari sifat2 mazmumah, dan yang tidak baik,
semoga kita sentiasa konsisten dalam amal ibadah.
Semoga stiap yang kita buat ini dijadikan ibadah dan diterima, lantas diredhai olehNYA.

Dah dulu.
Kite sembang lagi nanti.

Nota sebelum titik : kite dah nak balik.. longing for home.

babai
titik

16 December 2012

Commemorating 12.12.12, 12.15 p.m. @4c

Weather for Manchester, UK

6°C | °F
SunMonTueWed
Partly SunnyChance of RainFogChance of Rain
Scattered Clouds


Wind: S at 10 mph


Humidity: 93%12°


Yeay! kite menulis!

ehem.. mari bertenang..
Telah berlaku pada tarikh yang cantik di atas,
dan waktu yang jelita,
dan cuaca yang sejuk meski mentari memancarkan sinarnya..
kite and kengkawan seperjuangan telah dinobatkan tamat belajar.
Alhamdulillah, perjuangan ini berakhir jua.
I'm speechless.
Hanya Allah yang mengetahui betapa hati ini.


Majlis bermula jam 12.15.
Tamat jam 1.00..
Tiada MC,
tiada ucapan panjang,tiada muzik iringan..
tiada bunga segar memenuhi setiap penjuru dewan.
Majlis yang sangat simple,
tapi tetap dalam kenangan.
(Sekadar membandingkan majlis yang sama di tempat saya).

Sesungguhnya perjuangan ini takkan pernah menjadi mudah,
tanpa doa mak, abah, mak ayah,
saudara mara, sahabat handai, rakan taulan, termasuk lah juga yang tak suka kat saya.
Dan paling utama di sebalik segalanya adalah
baba, yang paling banyak mengambil alih dapur, dan segala tanggungjawab saya
selama saya tak boleh nak fokus..
Dengan redhanya jugalah saya boleh dan mempu menyiapkan segala tugasan saya.
Dengannya juga saya berkongsi ayaq mata..
Anak-juga yang sangat memahami betapa mama depa kadang-kadang pening..
lain ditanya lain yang dijawab.
 Semoga Allah menggantikan yang terbaik untuk mereka semua..
I mean, bukan lah isteri yang baru untuk baba, atau mak yang baru untuk kanak-kanak tu,
tapi menggantikan masa yang lebih berkualiti dan segala yang terbaik untuk mereka semua.

"Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan (wahai umat manusia dan jin)?" (Al-Qur'an : Surah Ar-Rahmaan)


Me and my buah hati
Dah dulu.
titik



WEEK
16 December 2012   -   22 December 2012

2 Safar 1434 - 8 Safar 1434

Dec
Safar
Day
Fajr
(Dawn)
Shorook
(Sunrise)
Zuhr
(Noon)
Asr
(Afternoon)
Maghrib
(Sunset)
Isha
(Night)
162Sun6:088:2012:051:353:496:01
173Mon6:098:2112:051:353:506:01
184Tue6:108:2112:061:353:506:01
195Wed6:108:2212:061:363:506:02
206Thu6:118:2312:071:363:516:02
217Fri6:118:2312:071:363:516:03
228Sat6:128:2412:081:373:526:03

30 November 2012

Asli dan yang betul

Dalam banyak keadaan, saya tak suka dikenali.
Tak.. suka jugak,
but tak suka sisi lain seorang saya,
saya tak suka diorang tahu.
ada masa saya tak serupa saya.
ada macam rupa singa bila marah.
ada rupa yang sangat lelah bila serabut.
Yang tu tak payah lah semorang tau.

Saya dan kawan-kawan saya..
Now, kite rasa macam dah tak tersimpan.
Apaatah lagi dengan pageviews kite yang mendadak dan mencudak naik.
hm.. tak pe.. tak pe..
kite sedang mengawal diri dari perasaan glamer.. hahha

dalam banyak keadaan juga, gambar saya untuk tatapan umum,
sama ada di FB pertama, kedua, YM, twitter dan semuanya adalah terkawal.
Sehingga bila mana ada seorang kawan saya perasan yang hanya kadang-kadang
kaki, tangan, bayang atau apa saja bayangan saya dipaparkan.

Tak kosa nak bagi yang bukan friends itu tenung-tenung gambar saya di alam maya.
Manalah tau, kot tetiba terselit di situ peminat saya.. hahahha..

sekian sesi perasan di malam buta yang kesejukan ini.

Nota sebelum titik : Rajin pulak update malam ni.. :))

Jatuh


Weather for Manchester, UK

-1°C | °F
FriSatSunMon
Partly SunnyChance of RainMostly SunnyChance of Rain
Freezing Fog


Wind: N at 0 mph


Humidity: 100%-1°-2°



Saya terjatuh kerusi tadi.
sedikit clumsy.
Saya telah diketawakan dengan sesungguh hati
Buffet kat saffron tadi..
oleh sahabat yang kami raikan sebelum balik
kampung for good nanti.

Well, semoga ketawa indah
dengan ke Clumsyan saya itu
mampu membuatkan dia mengingati saya.
Walau saya rasa sangat tak wajar ketawakan
orang yang terjatuh, dan bukan niat nak melawak2 jatuh.

Nota sebelum titik : sedih dalam gembira.





Qibla: 118:30:7 E (From N) | Adhan: Listen
Back | E-mail | Print | Close

November 2012
16 Dhul-Hijjah 1433 - 16 Muharram 1434

Nov
Dlhjh
Muhrm
Day
Fajr
(Dawn)
Shorook
(Sunrise)
Zuhr
(Noon)
Asr
(Afternoon)
Maghrib
(Sunset)
Isha
(Night)
112/16Thu5:107:0911:522:074:356:34
212/17Fri5:117:1111:522:064:346:33
312/18Sat5:137:1211:522:044:326:31
412/19Sun5:157:1411:522:034:306:29
512/20Mon5:167:1611:522:014:286:28
612/21Tue5:187:1811:522:004:266:26
712/22Wed5:197:2011:531:584:246:25
812/23Thu5:217:2211:531:574:236:23
912/24Fri5:237:2411:531:564:216:22
1012/25Sat5:247:2611:531:554:196:21
1112/26Sun5:267:2811:531:534:176:19
1212/27Mon5:277:3011:531:524:166:18
1312/28Tue5:297:3111:531:514:146:17
1412/29Wed5:307:3311:531:504:136:16
151/1Thu5:327:3511:541:494:116:14
161/2Fri5:337:3711:541:474:106:13
171/3Sat5:357:3911:541:464:086:12
181/4Sun5:367:4111:541:454:076:11
191/5Mon5:387:4211:541:444:066:10
201/6Tue5:397:4411:551:434:046:09
211/7Wed5:417:4611:551:434:036:08
221/8Thu5:427:4811:551:424:026:07
231/9Fri5:447:4911:551:414:016:07
241/10Sat5:457:5111:561:404:006:06
251/11Sun5:467:5311:561:393:596:05
261/12Mon5:487:5411:561:393:586:04
271/13Tue5:497:5611:571:383:576:04
281/14Wed5:507:5811:571:373:566:03
291/15Thu5:517:5911:571:373:556:03
301/16Fri5:538:0111:581:363:546:02

16 November 2012

Bersembang dengan Allah

Dah lama tak "sembang" di malam sunyi. Saat dijagakan dari tidur pada waktu yang tepat, dan kesempatan yang dapat digrab untuk tujuan itu rasanya sangat indah. Selalunya tidur saya tidur mati, atau kadang dengan kesejukan yang amat, adalah lebih best menarik duvet sampai melitupi kepala.

Ustaz cakap, saat terjaga di malam hari, apatah lagi di sepertiga malam, Allah rindukan hambanya. Dan rindu kepadaNya itu dihadirkan dalam hati hambaNya. Dan rindu itu rasanya macam zaman bercinta dulu, kalau tak jumpa buah hati, rasa sangat stress. Tapi rasa rindu hamba kepada penciptanya melebihi rasa kepada manusia yang berlainan jantina. Malah lebih hebat lagi. Ibadah sunat lain tak mampu melawan rasa melampiaskan rindu kepada Allah sepenuh hati, sebulat perasaan, melainkan dengan solat malam. Seolah seluruh isi hati dapat diluahkan. Maasyaallah, hebatnya suruhan ini. Rahsia yang ada di sebaliknya hanya dapat dirasakan dalam hati.

Dah dulu. Jumpa lagi nanti, insyaallah.
Titik

17 October 2012

Mari beratur

Weather for Manchester, UK

12°C | °F
WedThuFriSat
Chance of StormsChance of RainPartly SunnyPartly Sunny
Light Rain


Wind: SE at 12 mph


Humidity: 77%14°15°14°12°



Beratur untuk menentukan giliran masing masing adalah sangat penting.
Selama berada di sini, hanya satu tempat yang kite jumpa menggunakan sistem bernombor sebagai gantian beratur secara manual. Itupun di Argos, kedai yang beli barangan katalog. Pelanggan diberikan nombor untuk menungu sementara mereka menyediakan barangan yang telah dipilih setelah membayar harga barangan tersebut.

Dalam banyak keadaan, beratur adalah dalam keadaan manual.. diberikan satu barisan, atau kawasan untuk beratur yang panjang, dan pelanggan selalunya tak tunggu lama untuk diberikan layanan sebab "till" yang panjang. Kalau di Boots, atau cooperative food M&S dan lain-lain ada sistem komputer yang membantu memberitahu di mana till yang kosong untuk bergerak ke situ, tetapi selalunya staf mereka rajin menjerit dan sebut.. "Nextttt!!" dan once sampai ke situ akan disapa dengan ramahnya... Hi, how are you, are you all right? dan bagai-bagai lagi yang membuatkan kita so comfortable untuk mendapatkan servis meski dengan soalan dan ketidakpandaian. Apa yang kita tanya, selalunya melebihi jangkauan jawapan, seseuai dengan hak pengguna yang ditetapkan oleh gomen sini. Nanti, seketika dua ketika nanti saya akan mengstory tentang hak pengguna yang best dan enjoyable di sini. Primark yang terkenal tak de pulak sistem gitu. semua staf dia memang kuat menjerit.. But, service memang cepat walau beratur 100 meter.

Apa lagi yang best tentang beratur?
agak amazing bila nak masuk kedai waktu sale di sopomaket yang agak tinggi ranking bintangnya, contoh paling hebat bagi orang Malaysia kat sini adalah shopping di NEXT. NEXT sale adalah sangat ditunggu-tunggu, apatah lagi ketika sale musim panas, ketika musim autumn atau winter menghampiri. Sale di sini bermakna sale yang gila-gila.. mereka memang sesungguhnya menghabiskan stok musim-musim yang sedia ada bagi memberikan laluan kepada stok musim yang akan datang. Masa tu, penuhlah manusia menyoping. Agak ketara ramai yang suka, terutamanya Malaysian sebab baju-baju yang dilelong boleh dipakai di Malaysia. Untuk mendapatkan baju yang baru, dengan harga sekitar GBP 5, boleh la.. tu harga baju kanak-kanak ye.. kalau makcik and pakcik.. dan kanak-kanak yang besaq, mahai lagi lah.

 22 September 2012, 6.46 pagi - Next Sale, Manchester Fort

Sale bermula sejak jam 5.00 pagi. Beratur seawal jam 4.30 pagi adalah sangat challenging.. Nak masuk shopping pun kena beratur rupanya.. dan kedai hanya benarkan masuk sekelompok yang awal saja.. Nanti lah bebila kite sembang tentang sale ni, something yang sangat interesting!

Oh ya, ketika kami beratur tu, ada sorang geng Paki/Kipas yang datang lambat, tetiba join keluarganya beratur depan kami. Minah omputih belakang kami berasap2 maki hamun dia tu.. marah benar sebab dia potong line.. Begitulah kisanya keutamaan beratur ni.

Next, Arndale

Masuk rumah pun kena beratur. Sounds awkward kan?
tapi tu lah hakikatnya. Agak menyeronokkan situasi ni. Selalunya berlaku pada kami yang ramai ahli keluarga. Sebelum keluar rumah, beratur di hallway sebelum keluar. Lebih menyesakkan kasut semua bersusun di hallway.

Beratur nak masuk rumah ketika majlis keraian atau majlis hari raya di rumah student Malaysia yang lain juga amat mengujakan. Beratur di luar ketika menunggu yang di dalam nak balik adalah saat indah. Lama jugak beratur selalunya. Selalunya kes kat dalam yang mencari-cari kasut yang tertimbus di dalam kasut orang lain adalah agak mengambil masa.

Minggu lepas, di kedai charity, saya ditegur oleh staf kat kaunter bayaran sebab tak beratur/potong line.. buruk jugak perangai saya sebab tak concern ada orang beratur rupanya, Makcik omputih tu rupanya sementara tunggu depa picit button kat mesin tu teleah melilau kat tepi tu nak tengok barang lain.. dan ad asorang lagi kat belakang tu yang jauh sikit dari tempat beratur.. Malu.. hahahha.. lupa berada di negara orang.. Kalau kat Malaysia selalunya gitu lah, kat negeri saya lah terutamanya..

Semoga kita menjadi semakin disiplin dengan beratur ni.. terutamanya di toilet. Sebelum saya tinggalkan tanahair tahun lepas, kalau tang restroom ni selalunya beratur depan pintu toilet, instead of beratur mengikut kedatangan atau kehadiran. Lebih membengakan kalau dah beratur lama, tapi yang baru masuk dapat menyiapkan "tugasan" sebab orang yang ditunggu tu cepat selesaikan urusan.. tu dulu lah. Semoga bertambah baik rakyat Malaysia dari hari ke hari..

Till then. Take care all.
babai luv!

nota : Saya telah kehilangan tempo menulis seperti dulukala..

06 October 2012

Outdoor Solat

Berkelana di bumi asing membuatkan kita akan melalui pegalaman yang sangat jarang, malah hampir tidak pernah dibuat di negara sendiri. Salah satunya adalah solat di luar ruang solat yang telah dikhaskan, sama ada surau/musolla, masjid, rumah dan mana-mana kawasan lain yang sewaktu dengannya.

Mealui pengalaman solat di luar kawasan tersebut adalah menjadi satu keindahan amat, malah bukan sesuatu yang sukar. Kite tak reti nak explain, but sangat indah. Kalau yang pernah ikut blog saya sejak kali pertama sampai sini, dan waktu solat zohor dan asar dalam yang pendek sangat dalam  musim sejuk.

Ketika waktu solat agak panjang, saya dan Lenny, akan ke MacDougalls di South Zone UoM atau singgah sebentar di Sackville Prayer Hall di North Zone ketika dalam perjalanan pulang ke rumah. Ketika mana siang menjadi makin singkat, kami berdua harus mencari alternatif lain. Maka, kami akan mengambil wuduk di water fountain dalam ladies washroom (gantian sinki membasuh tangan di Arthur Lewis), kami mencari mana-mana bilik kuliah yang kosong untuk solat barang seketika, dengan harapan tidak kelas tersebut tidak digunakan pada waktu berikutnya. Pernah berlaku ketika kami sedang bersolat, pintu bilik kuliah yang kami gunakan diketuk. Saspen juga. But diorang, hampir majoritinya tahu untuk menghormati kami bersolat.

Agak musykil jugak kadang-kadang melihat solat tidak diambil berat di kalangan Muslim sendiri. Biasa lah keadaan tersebut. Kat sana pun begitu saya kira. Cuma saya sangat concern, bila mana kelas saya pada semester pertama adalah diajar oleh seorang Muslim, jam 12-3 petang. Minggu pertama kelas, saya merasakan bahawa antara waktu berkenaan, beliua akan bagi paling minima setangah jam break untuk beliau solat Jumaat, but tak menjadi seperti yang disangka. Kelas break 15 minit, tapi beliau still dalam kelas, berehat dan bersembang santai dengan students.

Solat dalam kereta, ketika mana keadaan agak kritikal, contoh, masa kami main snow dulu, selain mengejar waktu solat lagi, dan ketiadaan tempat yang sesuai, sama ada ketika kereta sedang berjalan atau kereta tak berjalan, adalah sangat indah. Saya tak pernah membayangkan diri akan menjalani solat dalam keadaan itu, dalam pakaian yang dipakai, berjaket, selain memastikan bahawa aurat ditutup selengkapnya. Masa ni lah terpikir sangat-sangat yang Islam is saaaangat indah. Tak pernah menyulitkan dan menyusahkan.

Saya juga pernah bersolat di salah sebuah masjid di Sheffield,lepas makan di restoren yang agak terkenal di situ, setelah merewang-rewang di carboot besar di sana pada satu tengahari Sabtu. Berbanding masjid Khizra di sekitar rumah saya tinggal ni, masjid tu hanya ada satu toilet dan tempat wuduk. Rasa kami, haruslah berkongsi lelaki dan perempuan agaknya. Memandakan kami solat di hujung zohor, masjid tersebut kelihatan kosong, dan kami bergilir-gilir tunggu depan pintu toilet bagi menghalang mana-mana lelaki masuk. 

Bolton Abbey, September 2012
Pengalaman solat di Bolton Abbey baru ni, berdepan dengan air sungai yang mengalir, ketika panas mentari dan udara sejuk yang bertiup, dedaun yang berselang seli hijau, kuiing dan merah, serta beburung yang menari-nari dan bertenggek riang dalam deruan air yang sejuk macam airs, air yang mengalir, dan itik-itik yang melintas sesekali, adalah saaaangat indah. Subhanallah! Alhamdulillah! Kebesaran Allah itu sangat terasa di hati. It's more than the words of pujian kepada Allah sebenarnya. Kerdilnya kita saat itu.

Terlintas juga kenapa di Malaya kita jarang malah hampir tak pernah kita buat begitu. Kalau buat pun, kita akan rasa pelik sebab macam semua orang tengok. Tu perasaan saya lah. Mungkin juga sebab punya lah banyak tempat solat, malah setiap tempat solat, attached dengan tempat wuduk dan toilet, maka tak pernah menjadi sesuatu yang susah di situ. Kami di sini, harus membawa air untuk wuduk ketika mana perlu, toilet/ sinki berkongsi dengan omputih yang mengamalkan toilet kering. Kalau ambik wuduk basah2 and mercik-mercik air pun kadang-kadang diorang tengok semacam, tapi peduli apa.. kena lah pepandai control air seadanya. Aurat pun kena jaga jugak.

Masa ni jugak, sangat dirasakan, nak datang jauh, actually, bukan datang/pergi jauh je, but dalam semua keadaan, kena ada basic agama yang kukuh.. tahu dalam keadaan ni nak buat macam mana. Now sangat tak susah, gugel je, boleh dapat info, kan?

Indahnya menjadi Muslim. Indah lagi bila mana setiap kebesaran Allah itu dapat kita nikmati. Sangat indah bila mana setiap itu disusuli dengan pujian kepada Allah, meski berkali beratus dan beribu kali kita ucapkan, ia takkan sama dengan tahap kepuasan yang dinikmati. Dan saat itu kita akan berasa saaaangat dekat dengan Allah! Allhuakbar!

Dah dulu.
Jumpa lagi lain kali.
Saya belum sempat ziarah kengkawan. But saya rindu semuanya, esp, kak kasih..

saya akan menulis lagi nanti, Insyaallah.


15 September 2012

Meraikan kejayaan

Kemarin, Jumaat 14 September 2012
Saya menemani seorang sahabat di sini ke "majlis" viva voce bagi melengkapkan langkah terakhir bagi mendapatkan ijazah PhD.
jam 9.00 bertolak dari rumahnya.

Saat meninggalkan beliau di bilik viva adalah sangat sebak.
meninggalkan beiau untuk berjuang mempertahankan tesis adalah sangat gementar,
meski bukan saya yang berjuang.

Jam 11. beliau viva,
Jam 11.30 beliau call saya dan menyatakan telah tamat dengan jayanya tanpa pindaan!
ikut kelulusan sini, beliau berjaya dengan gred A1!
Dasyat! Maha suci Allah yang menjadikan semuanya dan memudahkan segala urusannya.
dengan bekalan dan doa keluarga, sahabat handai, rakan taulan.

Sungguh! Saya sangat teruja.
Setalah berjuang selama empat tahun, beliau mendapat rahmat Allah di akhir perjuangan itu.
Meski saya hanya budak master, tapi kesan yang saya rasakan sangat besar.dan meruap-ruaplah perasaan nak mengaji itu.

sesungguhnya saya jauh dari mereka. Mereka sangat "cream" di situ.
Sangat intelektual, sangat analitikal.

Dalam satu keadaan lain, sepasang suami isteri, berjaya memperolehi phd, one after another, selang sehari, setelah empat tahun berjuang.

Sangat kagum!
Sekarang ni, sedang tanya diri, mampukah aku?

Tahniah untuk diva gojes itu, Ti and suaminya, dan untuk yang berikutnya akan viva ini,
selamat berjuang. Semoga Allah memudahkan segala urusan kita semua.


11 August 2012

Puasa yang lama dan nak raya


Weather for Manchester, UK

13°C | °F
SatSunMonTue
Chance of RainChance of StormsChance of StormsChance of Rain
Partly Cloudy


Wind: N at 4 mph


Humidity: 88%21°14°21°16°21°15°18°14°




Salam Ramadhan untuk semua..

Baru nak ucapkan selamat menyambut ramadhan meski dah masuk 10 malam terakhir.
Selamat mengejar score ramadhan yang bersungguh kepada semua sehingga ke garisan akhir.


Puasa
Sebelum ingatan saya yang kadang lupa kadang ingat nih,
meh kita sembang sikit tentang Ramadhan kat sini.


Alhamdulillah, segalanya berjaya dilalui dengan baik,
Meskipun permulaan puasa hari tu, masa menahan lapar dan dahaga lebih kurang 18 jam.
dan masa tu juga baru dua minggu lepas waktu kemuncak siang yang panjang
dan malam yang pendek.
Dan seminggu puasa yang pertama sangat menguji.. sesungguhnya..
Tapi, bila selanjutnya, alhamdulillah..
Sesungguhnya bila diniatkan sesuatu untuk Allah, maka sangat hebat di situ
Kekuatan fizikal, meski petangnya dah semput, tapi kuat kembali dengan tidur yang sekejap.
Apatah lagi kekuatan minda.
Sungguh. Saya sangat sedang menyediakan tugas paling akhir.
tak reti nakcakap sibuk,
sebab tak nampak seperti sibuk bila mana otak tak berjalan.
Tapi, bila mana saya mula, dengan Bismillah itu,
Subhanallah, kekuatan minda saya sangat laju berbanding dengan tak posa.


Tertinggal sahur
Awal Ramadhan dulu menyaksikan saya, baba dan kids miss sahur..
payah nak adjust time, sementelah Isya masuk sekitar jam 11, kalau bertarawih di masjid habis sekitar jam 12 dan msak bermula seawal jam 2.30..
Untuk hari pertama tertinggalnya sahur itu, rasa sangat ralat,
sebab mengenangkan betapa panjangnya waktu lagi,
kuatkah nanti nak bertahan.. ni kes mama dengan baba lah.
Untuk kids.. awal lagi depa brekfes..
Tapi, alhamdulillah, alhamdulillah, sesungguhnya kekuatan ada di situ kerana Allah.

Rerumput yang berbunga comel


Akhir Ramadhan
Saya masih blur untuk raya.
Persiapan? Hampir tidak ada.
Oh ya. Anak2 ada baju baru, sebab ada sale di NEXT hari tu.
Alhamdulillah.
 Saya dan baba?
Macam hari biasa kot. Baju raya pun yang bawak dari sana.
Baju baru? tak sure.. kalau kat car boot ada yang cantik, ada lah kot.. baru beli maknanya.. hahha..
Kuih raya?
Dalam kepala saya ada berjenis2 yang semangat nak buat.
Hanya ada dalam kepala..
belum terjemahkan atas meja lagi.
Mak saya bagi tau, (saya telepon mak dua hari lepas)
mak ada hantarkan sekotak barang dengan Pos Tak Laju Malaysia
awal permulaan puasa hari  tu. Kata ma, barang tu semua untuk persiapan puasa dan raya kat sini.
Saya cakap kat mak, tak payah lah hantar, sebab kos pos mahal.
Saya bagi jugak mak hanta, sebab mak kata, dia banyak duit, yang tak tau nak buat apa.. hehehhe..
Saya tau dia rindu saya.. sebab now dah tak de siapa yang kerap boleh balik kampung bukak puasa,
macam saya, baba dan anak2 balik..
Tapi, kotak yang mak cakap tu, belum sampai sehingga sekarang..
dah 3 minggu.. habis lah rasanya.. tak sampai dah kat tangan saya
dan rugilah duit mak dan abah saya yang bersungguh-sungguh nak hanta kat saya.
dan punahlah harapan saya nak dpat kuih raya yang mak saya pos.


Nak raya
Dalam sibuk saya bergelumang meligan deadline,
sesungguhnya raya itu jauh dari minda saya. setiap saaat dan masa yang terluang,
hanya "benda" gajah tu memenuhi kepala otak saya.
Nak masak air pun, saya salah letak, nak bubuh kettle dalam fridge.
Teruk kan?
gitu lah saya selagi benda tu selagi belum siap.
Kalau boleh, nak siapkan sebelum raya supaya saya boleh beraya dengan aman.
Doakan saya ye..
Oh ya, saya juga cuba menjauhkan diri dari dengaq lagu raya. Agak berjaya di situ..
Tapi, lately ni banyak benor iklan raya di sambung menyambung katanya best lah kat FB..
dan, untuk sekian kalinya, saya sangat terasa nak raya,
dan sangat sedih di situ.. dan rasa sangat jauh di perantauan yang tak memungkinkan kami balik.
Tak pe lah, sekejap je lagi..
Selagi perjuangan belum selesai, biarlah saya simpan dulu sedih saya.


Lyme Park, April 2012


oh ya..
BIG boss saya hantar kad raya untuk saya.
Meski print dari sistem,
meski staf dia yang tepek alamat,
meski signature dia tipu .. cop je..
dan tidak apa sepatah tulisan tangan dia pun..
sangat mengusik jiwa saya.
Tak pasti sebab kad raya, nak raya, atau sebab nama BIG bos itu.
Sedang kalau dapat masa keja kat sana,
awal lagi, saya put aside,
dan lepas raya masuk dalam bin..
tenkiu lah Dato'.. saya sangat terasa dihargai.
nanti saya reply kad raya dato kot emel je lah ye.. agagaga..



Nak jugak letak link iklan yang buat kite syahdu






Kite tak sure bile lagi kite nak update blog yang kite rasa best ni.
Ada masa, kite tak nak cakap dengan sesapa pun yang kite kenal dari hati ni.
Kite lebih suka nak semabng yang kengkawan yang tak kenal kite detail,
tapi mampu memahami perasaan kite..
Sapa? you all lah.. yang baca blog picisan nih.
Tocei, Syukran, Merci



Kalau kite tak update nanti,
Selamat Hari Raya ye..
Semoga semuanya dalam rahmat dan peliharaan Allah.
Maaf zahir batin dari kite yang jauh..


(sesungguhnya kite tanak sesedih.. semoga kite kuat.
Rataya pun tak tau nak masak apa lagi..)

Sau lagi : kite dah tak reti nak insert iklan nuffnang..
sapa ret, tolong bagitau sikit camana nak buat.
tang mana nak carik code dia.
tengs