31 December 2011

Terima Kasih 2011, Selamat Datang 2012


Current Conditions

11°C 9:06 PM CLOUDY
   RealFeel® 6°C


Sunrise 8:25 AMSunset 3:58 PM


Mengikut jam sini, waktu saya mula membuat catatan di blog ini adalah 8.32 malam, dan waktu di Malaysia adalah jam 4.32 pagi.
Masih ada beberapa jam sebelum tarikh di sini bertukar ke tahun baru.

Alhamdulillah.
Telah selamat mengharungi 2011 dengan pelbagai cabaran.
Dan tentunya tahun 2011 ni merupakan tahun yang bermakna, selain tahun berkahwin, dan beranak pinak.
Tahun ni, saya mengharungi ruang akademik..
Dan masih terbayang rupa saya yang buruk menangis terisak2 sebab tak berapa nak lulus peperiksaan kelayakan. Overall, 3 kali saya ambik periksa. Tragis ingat. Tapi, alhamdulillah ala kulli haalin. Ada hikmah di sebaliknya.

Banyak pengorbanan lain sepanjang 2011 ni yang akan tinggal dalam lipatan sejarah. Melibatkan baba juga yang berkorban gajinya untuk menemani saya dan menjaga anak-anak di bumi asing ini.

Juga, perasaan un"sangkarable" boleh dilepaskan pergi jauh dari negara sendiri untuk mengutip setitik dua ilmu di sini. Sungguh! Ini adalah rahmat Allah yang saya tak dapat nak duga dan bayangkan. Dan alhamdulillah, meski susah, perjalanan ke England ini dipermudahkan Allah.

Tahun ni jugak lah saya mengharungi kehidupan di bumi asing dan mengahrungi dunia akademik sepenuhnya. Sekian lama tidak meneroka ruang lingkup akademik, dan meninggalkan status pelajar lebih kurang 14 tahun dulu, maka sekarang saya kembali sibuk dengan teori dan scholars.. Sehingga akhir tahun 2011 ini, saya hampir menghabiskan semester pertama.

 Semoga tahun 2012 memberikan sinar indah kepada semua.
Salford Quay, September 2011


Dan tentunya saya mengharapkan 2012 ini mencatatkan satu lagi personal achievement untuk saya. Semoga perjalanan saya dan keluarga sejauh ini, yang mengharapkan redha Allah dalam mencari ilmu, dirahmati Alah. Semoga Allah melindungi kami di bumi asing ini, menetapkan iman kami, memurahkan rezeki, dan memudahkan setiap urusan kami.

Semoga Allah juga mengurniakan yang terbaik untuk kita semua, dan setiap apa yang kita lakukan akan mendapat keberkatan dan keredhaan Allah swt.

Terima kasih 2011. Selamat Datang 2012.

Dah dulu.
Titik






WEEK
25 December 2011   -   31 December 2011

30 Muharram 1433 - 6 Safar 1433





Dec




Muhrm
Safar




Day




Fajr
(Dawn)




Shorook
(Sunrise)




Zuhr
(Noon)




Asr
(Afternoon)




Maghrib
(Sunset)




Isha
(Night)
2530Sun6:548:2412:091:383:535:23
261Mon6:558:2512:091:393:545:24
272Tue6:558:2512:101:403:555:25
283Wed6:558:2512:101:413:555:25
294Thu6:558:2512:111:413:565:26
305Fri6:558:2512:111:423:575:27
316Sat6:558:2512:121:433:585:28






27 December 2011

Berubah

Weather for Manchester, UK

8°C | °F
TueWedThuFri
Partly SunnyChance of RainChance of RainPartly Sunny
Mostly Cloudy


Wind: S at 10 mph


Humidity: 81%11°



berubah dalam sekelip mata.
Dalam tidak bersedia itu, telah berlaku perubahan.
berubah menyambut tahun baru hijrah, dan bukan hijrah
Saya?
sedih. Tak.. perubahan itu bukan saya.

dah dulu.
Sekadarnya saja.
terima kasih.

titik


WEEK
25 December 2011   -   31 December 2011

30 Muharram 1433 - 6 Safar 1433

Dec
Muhrm
Safar
Day
Fajr
(Dawn)
Shorook
(Sunrise)
Zuhr
(Noon)
Asr
(Afternoon)
Maghrib
(Sunset)
Isha
(Night)
2530Sun6:138:2412:091:383:536:05
261Mon6:138:2512:091:393:546:05
272Tue6:148:2512:101:403:556:06
283Wed6:148:2512:101:413:556:07
294Thu6:148:2512:111:413:566:08
305Fri6:148:2512:111:423:576:08
316Sat6:148:2512:121:433:586:09




22 December 2011

Summer in the winter

Thursday, December 22, 2011
Current Conditions

11°C 11:57 AM PARTLY SUNNY

  RealFeel® 9°C
Winds W 7 km/h

Pressure Tendency Steady
Visibility 16 km
Sunrise 8:23 AM
Sunset 3:51 PM

Sejak semalam saya perhatikan suhu.
Lewat tengah malam semalam, suhu maksima, 11 C..

Sebelum ni, suhu masa autumn ja gitu, setakat yang saya experience lah.
Sejak tengahari kemarin juga adalah sedikit panas dan terang benderang.

Dan hari ni, fenomena winter berubah dengan perubahan cuaca.
Boleh dikatakan, panas sekarang..

Subhanallah. Ahad lepas suhu cecah -4,
dan hari ni matahari bersinar terang, langit membiru, sebelum ni asik glooomy je..

 Dari tingkap rumah saya..


Seolah bukan winter pon.
Kita tak boleh detect rahmat Allah sebenarnya. Allahuakbar!

Till then, take care peeps..
Dah dulu.
Titik




WEEK
18 December 2011   -   24 December 2011

23 Muharram 1433 - 29 Muharram 1433

Dec
Muhrm
Day
Fajr
(Dawn)
Shorook
(Sunrise)
Zuhr
(Noon)
Asr
(Afternoon)
Maghrib
(Sunset)
Isha
(Night)
1823Sun6:098:2112:051:353:506:01
1924Mon6:108:2112:061:353:506:02
2025Tue6:118:2212:061:363:506:02
2126Wed6:118:2312:071:363:516:02
2227Thu6:128:2312:071:373:516:03
2328Fri6:128:2412:081:373:526:03
2429Sat6:138:2412:081:383:526:04





21 December 2011

Lega

Lega setelah saya mengunsubscribe seorag member lama di laman sosial. Tak larat dah nak tengok bebenda yang saya tak suka. Semoga Allah mengampuni saya.

Oh ya. Dah lama saya tak pi school. And hari ni naik tram semula, berjalan dalam hujan. Tah bila lagi Allah nak menurunkan snow lagi. Best jalan ketika snow turun,

Take care all..

20 December 2011

Iman yang berbolak balik

Weather for Manchester, UK

5°C | °F
TueWedThuFri
Partly SunnyChance of RainMostly SunnyChance of Rain
Light Rain


Wind: S at 7 mph


Humidity: 93%11°10°




Saya menjumpai satu lagi blog hebat,
yang saya rasa sangat tinggi impaknya untuk diri saya.
Tadi, saya termasuk dalam blog ini setalah ada sahabat yang mengrekomen untuk bacaan kengkawan dalam pautan di Manchester ini untuk membaca tajuk ini

Dan saya menghabiskan separuh hari untuk menelaah blog beliau.
Dan setiap yang saya baca, rasa rasa beliau ada berhampiran saya, sekitar radius Manchester ini.
Saya cuba mengingat.
Saya pernah ternampak namanya dalam gambar yang di tag oleh kengkawan sini.
Terasa sangat familiar.
Akhirnya saya menjumpai pemunya laman itu.
Tapi hanya dalam gambar.
Beliau attend dalam atu majlis kaum wanita di sini dua minggu lepas.
Suaminya seorang GP, bersama seorang GP Malaysia lain dijemput untuk memberikan taklimat kesihatan mengenai penjagaan keshatan dalam tempoh winter ini, yang sungguh banyak bug akan menyerang.

Salji dan matahari..


Saya tak hadir majlis sosial itu duaminggu lepas, sebab saya tengah ada idea untuk buat assignment dan tentunya saya bagi keutamaan terhadap yang lebih penting.

Saya tak pasti apa orang lain baca.
Tapi, setiap kali saya membaca blog yang sangat tertib tulisannya, dan setiap pengisian itu sarat dengan ilmu, sama ada sedar atau tidak, saya rasa sangat lah jauh beza dengan saya punya yang santai dan merepek gila. Dan setiap kali itu juga, saya boleh menulis dengan bahasa yang tertib.. bagus kan impak dari orang yang baik2 ni. Er.. jangan salah faham maksud saya.. bukan saya kata kengkawan lain tak baik.. Selalunya kita nak tempias bebenda baik ni ada cara..

Saya cuba menjadi diri sendiri.. sama macam kengkawan lain jugak lah. Ni yang saya rasa,  paling tidak, ada lah sikit manfaat yang boleh kita ambik, saling mengingatkan antara satu sama lain dengan cara ita sendiri.Semoga kita mendapat berkat dan rahmat dari Alah untuk tujuan itu.

Jemputlah membaca blog ini dan blog ini
untuk bacaan santai, sambil membantu kita menjaga iman, secara tidak langsung..
Saya lah yang teruk ni.. kadang nak tengok youtube ustaz-ustaz glamer atau blog yang ilmiah ni, agak.. bukan agak lah.. memang malas. Saya suka gini. Penyampaian hebat yang sangat mencecah jauh ke dalam lubuk jiwa. Ayaq mata buleh jatuh wooo.. satu lagi.. saya suka the way Imam muda Asyraf.. dalam titternya, dalam menjawab soalan masih boleh berjenaka.. sempoi lah!

Dah dulu.
Saya ada satu lagi assignment akhir nak siapkan.
Saya menunggu inspirasi itu datang..

Doakan saya!
Terima kasih.

Semoga Allah mengurnikan yang terbaik untuk kita semua.
Amiin yaa rabb.

Titik.




WEEK
18 December 2011   -   24 December 2011

23 Muharram 1433 - 29 Muharram 1433

Dec
Muhrm
Day
Fajr
(Dawn)
Shorook
(Sunrise)
Zuhr
(Noon)
Asr
(Afternoon)
Maghrib
(Sunset)
Isha
(Night)
1823Sun6:098:2112:051:353:506:01
1924Mon6:108:2112:061:353:506:02
2025Tue6:118:2212:061:363:506:02
2126Wed6:118:2312:071:363:516:02
2227Thu6:128:2312:071:373:516:03
2328Fri6:128:2412:081:373:526:03
2429Sat6:138:2412:081:383:526:04





18 December 2011

Diselaputi salji

Current Conditions

-1°C 6:05 AM PARTLY CLOUDY
  RealFeel® -2°C
Winds SSE 9 km/h
Relative Humidity 100%
Dew Point -1°C



Pagi ni, paling sejuk saya rasa
-4 C di luar
Saya kerap jenguk luar.
Setangah jam tadi belum memutih.
Jam 5.26.. Memutih semua di depan rumah saya.
Subhanallah! Cantik!
Tapi, esok jalan aakan menjadi sangat licin bila ais mencair. Dan sangat bahaya. Kemarin saya dah hampir jatuh.

Take care all.
Exited ni update awal..

babai
titik

Pandangan pertama snow, jam 5.25 pagi




Manchester, England, United Kingdom
Latitude: N 053deg 30min Longitude: W 002deg 13min


 
 
WEEK
11 December 2011   -   17 December 2011



16 Muharram 1433 - 22 Muharram 1433



Dec


Muhrm


Day


Fajr
(Dawn)


Shorook
(Sunrise)


Zuhr
(Noon)


Asr
(Afternoon)


Maghrib
(Sunset)


Isha
(Night)
1116Sun6:048:1412:021:343:496:00
1217Mon6:058:1512:021:343:496:00
1318Tue6:068:1612:031:343:496:00
1419Wed6:068:1712:031:343:496:00
1520Thu6:078:1812:041:343:496:00
1621Fri6:088:1912:041:343:496:01
1722Sat6:098:2012:051:353:496:01

16 December 2011

Positif, negatif dan snow


Friday Chilly; showers of rain and snow this morning followed by a shower in spots this afternoon
RealFeel®: 1°C
High Temperature: 2°C
Low Temperature: 1°C


Saya sering menerima kritikan negatif,
dan jarang mendapat kritikan positif,
Saya juga kerap diminta untuk mencerap kritikan negatif itu sebagai sesuatu yang positif.
Dan itu adalah orang kita, yang mampu membaca tulisan saya dalam bahasa saya ini.

Berbeza dengan cikgu saya, Ruth yang menyemak tulisan saya setelah dua minggu lepas, dia mohon saya untuk menulis assignment saya, dan kembali selepas dua minggu, i.e 13/11/11, selasa lepas.
Saya tak pasti perasaan atau pandangan dia sebenarnya tentang outline baru dan apa yang saya tulis dalam assignment itu.
Tapi, the first ayat yang keluar dari mulutnya, membuatkan saya hampir menangis.
Kata beliau, ayat saya adalah sangat baik, and sangat jelas, and get her to the point bla bla bla.. walau saya tau arrangement of ideas dalam tulisan itu agak tunggang langgang, dan banyaknya citation adalah mencilok ayat dari kitab atau journal artikel yang diperolehi. Tapi dia tetap menganggap bahawa itu sangat baik.
Hanya Allah yang tahu perasaan saya masa tu. Rasa sangat berbaloi saya put full effort, pada saya lah.. untuk mendapat rasa begitu. Saya rasa masih kurang banyak, dan banyak yang tak kena.

Saya juga offer a cup of coffe while dia membaca tugasan saya di Alan Turing Building, berdekatan dengan Tiki Cafe. Pada saya, lumrah seorang manusia, murid sebenarnya, menghargai kesudian seorang cikgu untuk browse throgh assignment sebelum dihantar.. dengan tujuan nak make sure kami on the right track. Since saya sempat menghabiskan sehingga 4000 lebih perkataan itu, dan beliau akan membaca, maka saya lahirkan keterimakasihan itu melalui a cup of coffe, dan bukannya untuk tujuan bribery. Again, ayatnya upon saya offer coffee itu sangat menyentuh hati saya, walau tiga kali beliau menolak pelawaan saya. Akhirnya dia berkata.. dia sangat suka attitude Malaysian, yang sangat menghormati people around.. berkali dia sebut.


Usai membaca, Ruth berkata pada saya.. However..u can make this section better by bla bla bla....... and on this part.. bla.. bla.. bla.. here you can make it.. bla bla.. bla..
Saya expect itu sebenarnya. Dan andai dia meletakkan ayat itu di awalnya, saya masih boleh menerima dan meletakkan bahawa itu adalah negatif aspect yang perlu dijadikan positive untuk kebaikan diri.


 Ruth.. cikgu saya..

Dan akhir sesi itu, Ruth berkata pada saya lagi bahawa beliau sangat suka Malaysian.., she meant Malays.. dan dia kata dia siap cerita kat lakinya yang bernama Paul, that she has a malay girl in her class.. etc.. tak payah la saya setori apa yang dia cerita pasai "girl" tu.. sat lagi ada orang tak suka.. hahhaha.. and dia sangat ingin bertandang ke Malaysia untuk melihat dan meneroka budaya Melayu.


Tapi, andai dia tahu yang kita suka meletakkan negatif reinforcement sebelum positif.. mesti dia akan bersedih juga, seperti mana saya rasa. Lagi satu.. kita sangat tend to criticise macam nak pengsan tergolek a person itu, then baru nak puji sikit pasai effort yang dibuat.. pujian tu pun akan berbunyi.. mm.. ok lah.. elok lah.. itu ja. dan sesungguhnya tak mampu membuatkan orang yang dah tergolek itu akan bangun dengan tiba-tiba atau kembang dengan pujian yang sekecik toet itu..


Dan rasa saya sebagai orang yang selalu menerima negatif ini, untuk automatik diproses menjadi positif adalah sesuatu yang tak tau nak cakap macam mana dah.. rasa sangat kecik diri ini.. sangat sedih. Dan saya pasti, orang yang tak reti nak at least sebut benda baik terhadap orang tu, atau nama lain adalah puji.. maka orang itu adalah tegolong daripada orang yang ego.

Ikhlas dari hati, kadang saa nak tau bagaimana rasa keseronokan menerima kepositifan itu. Orang kata manusia boleh berubah. Tapi, andai dia masih tak dapat buang rasa ego, then, sampai bila pun bagitu lah. Saya kecewa sebenarnya.. dan ada airmata di celah-celah snow yang turun pagi ni di Manchester...


Subhanallah, penurunan snow itu sangat cantik, dan mampu melupakan kesejukan yang amat sangat. Sesungguhnya dalam setiap kejadian, terdapat tanda-tanda bagi orang yang berfikir (Al:Quran) Maaf saya lupa surah dan verse berapa.. tapi ayat ini dan maksudnya saya hafal masa sekolah menengah dulu.


Semoga Allah mengampuni saya atas tulisan saya ini, dan semoga saya dijadikan lebih baik dari sebelumnya.. InsyaAllah.


Take care all.
Miss you loads!
Selamat berhari Jumaat!


babai
Titik








WEEK
11 December 2011   -   17 December 2011


16 Muharram 1433 - 22 Muharram 1433



Dec


Muhrm


Day


Fajr
(Dawn)


Shorook
(Sunrise)


Zuhr
(Noon)


Asr
(Afternoon)


Maghrib
(Sunset)


Isha
(Night)
1116Sun6:048:1412:021:343:496:00
1217Mon6:058:1512:021:343:496:00
1318Tue6:068:1612:031:343:496:00
1419Wed6:068:1712:031:343:496:00
1520Thu6:078:1812:041:343:496:00
1621Fri6:088:1912:041:343:496:01
1722Sat6:098:2012:051:353:496:01








13 December 2011

Penuh

Dalam kepala saya penuh dengan bahan muatan untuk dilimpahkan ke blog.
Bagai tak sabar.
Tapi, bila dah mengadap laptop..
terus macam semacam.

Nanti lah..
bagi saya masa edit "benda" tu dulu sebelum menulis dengan aman sikit.

Salam penuh kerinduan.
kite

Titik

09 December 2011

Mengharungi malam yang panjang

Current Conditions
1°C 8:13 PM LGT.SNOWSHOWER


Betul kata kak kasih dalam comment yang mana tah..
saya malas nak korek, sampai masa nanti saya akan rindu matahari..

Sekarang ni,
matahari pagi hanya muncul sekitar 8 pagi,
dan kembali hilang sebaik masuk waktu maghrib, sekarang dalam jam 3.50 petang.
Antara waktu zohor sehingga maghrib sangat singkat.
Anak-anak balik sekolah, dan sampai rumah dalam 3.30..
Waktu dah malam..

Dalam rumah, sementelah tak boleh keluar,
keadaan adalah sangat pening.
Mereka berjimba raya,
bergaduh bertelagah
berketawa gembira,
riuh rendah,
siap main bola dalam rumah,
pegi dapur, makan,
kembali main,
pegi dapur lagi dan makan..

 sebelum malam..

Tang makan tu, boleh tahan lagi..
walau jumlah pengambilan makanan meningkat 5 kali ganda  musim sejuk ni,
berbanding musim sebelumnya.

tang bergaduh sakan tu tak tahan..
sangat pening..
dah lah tak boleh keluar mana
dengan cuaca yang sejuk menggedi macam ni..
Luar rumah sejuk,
dalam rumah, pasang heater pun sejuk juga..
dalam hati je panas..

betul kata kak kasih lagi..
sampai masa, saya akan merindui matahari..

yea.. rindu lah ni..
nak panas, nak bagi depa keluaq main kat luaq..
malas nak pakai setokin, sweater bagai dok dalam rumah.
dok dalam pantang pun tak pakai gini..


Dah dulu.. till then.

babai peeps.
Titik

nota lepas titik : masa nak lekat tag weather kat atas tu, ada light snow shower!
tengok kat luar, belum lagi..





WEEK
4 December 2011   -   10 December 2011




9 Muharram 1433 - 15 Muharram 1433




Dec



Muhrm



Day



Fajr
(Dawn)



Shorook
(Sunrise)



Zuhr
(Noon)



Asr
(Afternoon)



Maghrib
(Sunset)



Isha
(Night)
49Sun5:578:0611:591:353:526:01
510Mon5:588:0711:591:353:516:01
611Tue5:598:0812:001:343:516:00
712Wed6:008:1012:001:343:506:00
813Thu6:018:1112:011:343:506:00
914Fri6:028:1212:011:343:506:00
1015Sat6:038:1312:011:343:496:00



08 December 2011

Jiwa kacau berombak rindu

Weather for Manchester, UK

7°C | °F
ThuFriSatSun
RainChance of RainChance of RainChance of Rain
Light Rain


Wind: W at 31 mph


Humidity: 81%12°-5°


Meski jauh, kite tertempias jugak cerita yang tenga hot di pasaran Malaysia.
Kite juge tengah buat assignment yang 4000 patah perkataan.
Dalam penin itu, dan dalam ada idea, kite tak mampu nak teruskan
sebab ombak dah kuat .. dan dok kacau dalam kepala kite.
Adus.. makanya kite kena melampiaskan jugak perasaan itu kat sini.

Mula kite nampak orang sibuk review cerita ni kat fb
lepas tu, cik erma pulak siap bagitau kat twitter nak gi tengok cerita nih..
siap review kat blog dia kat sini.. dan sini
oh.. makcik telah mendapat feel yang baik bahawa best cerita nih.
kalau tak dapat review pun, kite akan rasa best sebab en. AA tu ada kat situ..

langkawi tu part of negeri makcik.
direktor filem tu dari negeri makcik jugak..
and adalah rakan kelas kite..
bila dia dah sampai tahap ni,
kite ingat zaman dulu-dulu, dia selalu tunduk bawah meja,
tangan dia siap scribble atas kertas bawah meja itulah.
Dan beliau bukanlah rajin sembang sangat.
selalu dalam dunia dia.

well.. tu lah agaknya yang dia impikan all this while..
and finally he made it!
turut berbangga..
sebab dia kawan kite,
dia juga yang add kite dalam facebook dia..
meski kite tak rajin bersosial di fb..

all the best fren!
kite nak jugak lekat lagu ni di fb.
ni lah satu-satunya lagu terkini Malaya yang bertahta di hati,
sebab tak dengaq lagu lain pon.. hahha

Take care all.
Dah dulu.
Titik





Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku


Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku


Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung


Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku


Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti


Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya


Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku






WEEK
4 December 2011   -   10 December 2011

9 Muharram 1433 - 15 Muharram 1433



Dec


Muhrm


Day


Fajr
(Dawn)


Shorook
(Sunrise)


Zuhr
(Noon)


Asr
(Afternoon)


Maghrib
(Sunset)


Isha
(Night)
49Sun5:578:0611:591:353:526:01
510Mon5:588:0711:591:353:516:01
611Tue5:598:0812:001:343:516:00
712Wed6:008:1012:001:343:506:00
813Thu6:018:1112:011:343:506:00
914Fri6:028:1212:011:343:506:00
1015Sat6:038:1312:011:343:496:00






04 December 2011

Selamat kembali, selamat jalan

Weather for Manchester, UK

5°C | °F
SunMonTueWed
Chance of RainChance of RainChance of RainChance of Rain
Scattered Clouds


Wind: SW at 9 mph


Humidity: 87%-2°


Semalam, saya dapat berita melalui e mail
rakan sekerja saya meninggal dalam perjalanan pulang dari mengerjakan haji.
belum sempat sampai tanahair..

Dalam satu hal, tentunya kita sebagai yang mendengar,
apatah lagi yang merasai permergian itu,
akan sangat bersedih.

 Swan di Salford Quay

meski saya tak rapat dengan beliau,
saya ada juga dua tiga kali berurusan dengan Allahyarham.
Tapi, saya pasti, beliau gembira, Insyaallah..
Allah ambilnya dalam keadaan yang amat baik,
setelah tamat menunaikan ibadah yang wajib..
bukankah orang yang baru balik haji ini,
diampuni Allah, dan ibarat kain putih?

Maasya Allah!

Semoga Allah merahmati Allahyarham.
Selamat jalan.
Kami akan menyusul kemudian.

Al Fatihah

Titik


Sunday December 4, 2011
(9 Muharram 1433)
Local Time: 7:51:52 AM (Manchester)

Fajr
(Dawn)
Shorook
(Sunrise)
Zuhr
(Noon)
Asr
(Afternoon)
Maghrib
(Sunset)
Isha
(Night)
5:558:0411:581:353:536:01







03 December 2011

... secara aman

Weather for Manchester, UK

7°C | °F
SatSunMonTue
Mostly SunnyChance of RainChance of RainChance of Rain
Scattered Clouds


Wind: SW at 15 mph


Humidity: 76%10°


Rabu, 30 November lepas
Semua sekolah di sini tutup.
Cikgu-cikgu nak join pertunjukan aman tentang ketiadakpuasa hati mereka terhadap skim pencen di negara ini. Maklumat lanjut tentang pertunjukan ini boleh dibaca di sini..

Kebetulan hari yang sama, saya ada kelas, jam 2.00 petang
Tapi, saya pegi awal, dalam jam 11.00 pagi untuk singgah di Precinct Library..
Dalam perjalanan ke university, perasan jugak ada sebijik helikopter melilau di atas sana..
asik round city centre, dan kawasan universiti.
situ je dia lalu.. tak lebih dari situ.

Sebelum pergi universiti, baba yang menziarahi rakan kami yang nak balik Malaysia bagitau,
mereka berjujuk terkejut kerana saya masih nak pi school, dan ada kelas.
Takut gamaknya ada berlaku masalah, dengan public transport dan huru hara nanti.
Saya tawakkal je. Tak mau nak lepaskan peluang attend kelas akhir untuk semester ni.

Masa kat dalam library, lebih kurang jam 1.00,
meriah ria di luar sana.
Hingar bingar, dan hon dan trumpet yang berbunyi sakan.
Saya menjenguk ke tingkap di low level , menghala ke Oxford Road..
ramainya manusia.
Perarakan manusia didahului dengan kereta polis, sebaris polis berkuda,
dan polis-polis..
kemudiannya diikuti dengan kumpulan manusia yang ratanya penjawat awam lah..
dengan banner dan pelbagai lagi, berjalan dengan aman sepanjang Oxford road yang merentangi di tengah Universiti.
perarakan diakhiri dengan polis juga.

View dari library..

Kagum saya.
Sangat ramai.
Sangat aman.
Tidak ada yang buat kacau, dan masing-masing berjalan dengan tertib.

Saya tak sempat ambil gambar dari dekat..
dan sekitar jam 1.20, saya keluar library, mereka dah jauh...
saya hanya ikut dari belakang.

Saya kagum dengan semangat mereka.
Dan paling penting aman, tanpa ada yang buat perhimpunan bertukar menjadi sesuatu yang luar biasa.

 Oxford Road.. tutup seketika, bagi laluan depa ni berarak

dia ni nak pi join group besar tu..


 Semangat makcik-makcik ni..

 Wah.. gumbiranya dia naik basikal tengah-tengah jalan.
Sama macam saya gumbira boleh berdiri kat tengah-tengah Oxford road yang selalunya sibuk


 Sebelah kanan yang bulat adalah University Place,
sebelah kiri adalam Manchester Museum

 Makcik dua orang ni dah nak balik dah.. 
babai, tq for coming.. :))

orang televisyen bibisi kat sini kot..
oh.. saya sangat suka tengok depa pakai boots gitu..
dan saya sedang menyabarkan diri nak sebijik.. oh.. hati.. sabaqlah sat..



 nak pi jugak, walau lambat.
Semangat tu penting! yiihhaaa
 Awat dia ni dok tang ni sorang-sorang?
penin ka apa?
orang dah jauh kat depan nun!

 rupanya.. depa dok shooting..
depa tak nampak saya..
kalau tak, sure depa suruh saya pi pegang sepanduk tu.. hahha

saya berenti kat situ ja.. 
kona sebelah kiri, ke bangunan Simon, untuk attend kelas.
Awal saya sampai.. jam 1.40..


Dah dulu.
Enjoy dengan gambaq.

Nota sebelum titik : beria betul saya memblog..
 bagai tadak gheja nak buat... hahah

Dah dulu ye..
nanti kita sembang lain.
Take care peeps!

Babai
Titik






WEEK
27 November 2011   -   3 December 2011





2 Muharram 1433 - 8 Muharram 1433





Nov
Dec




Muhrm




Day




Fajr
(Dawn)




Shorook
(Sunrise)




Zuhr
(Noon)




Asr
(Afternoon)




Maghrib
(Sunset)




Isha
(Night)
272Sun5:487:5511:561:393:576:04
283Mon5:497:5711:571:383:566:04
294Tue5:517:5811:571:373:566:03
305Wed5:528:0011:571:373:556:03
16Thu5:538:0111:581:363:546:02
27Fri5:548:0311:581:363:536:02
38Sat5:558:0411:581:353:536:01