28 November 2010

Riak itu tak baik







kite melilau.. tapi tak serius.
kite nampak ada yang buat posting bagus.
Kite jeles. Sebab depa ade je idea.
Kite je yang asik berkarat.

Kite suka banyak.. tapi tak suka satu je..
ada bunyi riak dan menunjuk-nunjuk dalam tu.
Tak suka seyh.
Tak baik lah.

Depa kata tu blog depa. Sukatik lah nak buat apa.
True.
Tapi ada readers, ada followers.
Dan ikut suka readers lah nak benci ka suka ka menyampah ka.

mm.. kite no komen hak tu.
Kite tulis suka suki je.
Dan nak menjaga tatasusila, supa tak mengata dan tak riak.
haha.. tapi terkata jugak di entry nih.

okeh. sign off dulu. Peace.. no war!

Tolong dan harap







Kite mintak tolong orang
ye lah, pastinya dengan kesanggupan orang berkenaan.
Dah 3 minggu bagi untuk disemak menda alah tu.
Terus tak return balik sampai la ni.

Tak pe lah. Tq anyway atas kesudian and ke "agree"an untuk semak menda tu.
Tapi, Kalau tk sudi dari awal, atau tak mampu nak buat,
baik bagitau awal.
Tak lah makcik tertunggu-tunggu.

Rasa macam nak putus friend pon ada.
Tak pe. Kawan gak, tapi tak turun klasifikasi..
Bukan kawan baik yang boleh diharap.

Kecewa.

26 November 2010

Emosi dan biologi






Emosi dan keadaan biologi saya mulanya kurang stabil sejak entry ini, semakin menjadi kurang stabil sekarang.

Tekak saya dah mula membengkak. Batuk juga telah memenuhi ruang. Dengan harapan, batuk ini akan membantu trim my stomach. Kapla juga dah mula berdenyut.

Di saat ketiadaan baba untuk mengusahakan kemajuan boothnya  Jabatannya di MAHA Serdang yang bermula sejak Isnin lepas, dan akan officialy bermula esok, saya harap saya akan sentiasa stabil. Makan pil yang ada bagi mengelakkan jangkitan yang akan memudaratkan diri. Sehingga tadi, masih belum nampak tanda baba akan balik. Biar dulu. Saya faham kerjayanya. Moga dia selamat di sana, dan kami selamat di sini, InsyaAllah.

Terlalu banyak saya press butang "delete" untuk entry ni, yang menambahkan lagi kepastian bahawa saya harus berehat.

Minda saya juga letih. Kereta bintang baba yang saya bawa petang tadi tersadai di highway.

Saya juga regret, blog nan lagi satu itu masih tidak boleh diupdate.

Perlu berangkat sekarang. Titik

25 November 2010

Tembun







Tembun.. bukan Tambun.. Bukit Tambun pon bukan.
Tau tembun tu apa?
Tembun is a kind of macam tumbesaran yang jitu dan bagai di pam-pam dan adalah tumbesaran yang segera, disebabkan oleh pemakanan yang sakan tanpa eksesais yang mencukupi. Ini bukan DBP punya istilah, tapi saya yang memanipulasinya mengikut pemahaman dan takrifan semasa.

Saya dah lama tak melompat-lompat. Dulu, masa muda setahun lepas, petangnya rajin jugaklah melompat-lompat sehingga kiraaan maksima seribu.. Dah lama terberpuasa demi kerjaan itu. Saya pun tak pasti kenapa. Satu yang sangat pasti adalah sebab sinetron kat Tivitiga jam 6.30 petang zaman dulu. Asik nak mengadap tivi ja.

Lepas tu dah rasa berat nak mengapungkan badan demi nak eksesais. Nak berlari anak pun tak mampu. Rasa macam guni penuh berisi beras nak lari.

Kite ingat kawalan pemakanan akan membantu. Sikit ja kot. Satu hari, tergerak hati nak memanjat naik atas mesin timbang orang tu. Masa tengok tu tak sure mata nak tercabut, atau mata penimbang yang nak tercabut, atau dua-dua akan tercabut serentak. Ishh.

Dan sesungguhnya rasa macam apa pun tak tau. Dah la tinggi pun kurang banyak dari ketinggian biasa. Rasa macam bonsai pun ada. Yeah.. bonsai.. kecik comel, cantik.. ada spesis gemuk pun ada kurus pon ada. Gemuk pun cantik. Macam tu lah makcik rasa diri ini.

Sekarang, makcik sedang insaf.. mudah-mudahan kite menten comel dalam ketembunan. Kenapa kite less like tang tembun?

Satu, cik baba bila tau kite tembun sikit, dia akan cakap, awat macam lebih je.

Kedua, kaki kite comel lebih dari anak dara dalam cerita dongeng yang lari tengah malam sebab jumpa putera dan tertinggal kasut kacanya. Dan sebab kaki kite lebih comel, makanya dengan ketembunan itu, kaki susah nak tampung keberatan yang menghampiri dan melebihi paras bahaya.
Ketiga, baju kawin dulu tak muat. Dulu, dah janji dengan cik baba, kite akan tetap muatkan diri dalam baju kebaya itu. Heheh..
Empat, lima dan enam sebab lain adalah sebab yang berulang dari sebab di atas. Boleh gitu?


Buat masa sekarang macam tu lah. Awat panjang sangat nih?

Serabut







Serius.
Saya serabut.
Bukan di otak saja, di perut juga.
Saya pun tak tau kenapa serabut itu sampai ke perut.
Tapi sungguh serabut.
Sebab itu juga gagal update di sini
Lama pikir. Tapi tetap tak boleh.
Banyak faktor yang contribute ke arah kegagalan ini.
iskk..
Harap mendung ni segera beredar.
Saya tak suka situasi saya macam ni.
Sampai berpeluh di dalam aircond.

Kalau boleh mancing macam budak tu kan syoq..

23 November 2010

Menamakan anak






Kite terdengar perbualan kengkawan tadi.. ada kawan yang baru melahirkan anak, nak namakan anaknya bermula dengan huruf A, tapi tetiba ingatkan bahawa nanti anak nak periksa, akan jadi yang paling awal dalam list.. apa-apa hal, nama yang pangkalnya A..

Mempertimbangkan hal itu, beliau sudahnya menambah nama anak beliau dengan nama pertama bermula dengan Z dan di kombinasikan dengan nama A yang dicadangkan itu.. Makanya dalam apa juga hal, adalah menjadi yang terakhir..

Diakui, kena letak nama yang baik.. dan itu jugalah yang macik buat kat anak-anak makcik, mudah-mudahkan mereka akan menjadi beriman, soleh dan solehah, qurrata a'yun..

Tapi, tak penah la pulak terpikiaq bab exam nak kena dulu atau akhir.. hak tu perjalanan hidup depa, biaq lah.. awai ka, lambat ka tetap kena jugak. Kan?

Selamat Periksa, Good Luck, All the Best!






Musim periksa bagi kanak-kanak besaq dah bermula.. bukan depa ja, hak tahap lebih sikit lepas SPM di Utara sini pon tengah demam exam.

Kite harap cikgu yang bagi instruksi adalah membaca dengan jelas dan lantang bagi membuatkan mereka itu paham. Satu kes yang kite dengaq.. arahan dibagi dalam English, but slang tu bunyi macam eksyen-eksyen sikit.. Pada saya, make it simple lah. Tak payah sesusah diri dan susah orang lain.

Apa pun, teachers are the best. Nyesal sikit pon ada sebab tak jadi cekgu dulu.. kalau tak sure keja separuh hari ja, balik buleh lena.. hahahha

22 November 2010

Kuda yang berlari tetiba patah kaki

Yeah! Macam menjadi sebijik keseronokan bila mana dapat mencipta secara tetiba tajuk yang panjang macam kat atas.

Nak disetorikan, sejak dua menjak banjir yang melanda nih, kuda kita, atau nama yang sedikit hampir kepada nama saintifik adalah car.. masuk ICU sebab demam tak kebah-kebah. Kejap baik, lepas tu mengidap penyakit lain pulak. Selalunya sehari je kuda yang pernah menjadi idaman itu lenggak berilek-rilek kat worsyop tu. Tapi kebelakangan ni asik lena ja kat ward tu. Sedih makcik.

Setelah kudaku itu bersusah payah mengharungi banjir dan menyelamatkan anak0anak saya dari tidur di nerseri akibat kebanjiran itu, tetiba dia macam merajuk. Tu hak kite punye.

Hak kanda pun sama gak.. asik merajuk sama naik dengan kuda hitam kite. Isk.. manja sungguh depa dua tuh. Berselang seli.

Disebabkan kuda kite masuk ICU, ada masa agak lewat sampai pejabat, sebab kena hantar cik kanda tu ke Alor Setar dulu sebelum berpatah balik menghala ke utara tanahair. Sejam jugak lah makcik lambat.

Bila mana ada kengkawan hak keja sama-sama ni lebih prihatin tanya pasaipa-pasaipa.. makcik pon lurus bendul lah cakap kereta satu rosak. Depa kata hari tu rosak, ni rosak lagi. Beli baru lah. Tak payah pikiaq banyak. Paling tidak 3 tahun dok relax. Tambah-tambah pompuan macam kita.

Adeh.. kite tak suka ngan ayat tuh. seperti mereka tidak sensitip akan keglameran kuda makcik.. tak.. salah.. bukan glamer, tapi lebih kepada kepenggunaan dan keperluan dan kebijaksanaan. Apa-apa lah. Yelah.. kereta kita.. pandai lah nak menten ye dok. Nak beli bukan lah semudah A B C. Beringgut mesin atm tu tau nak bayaq bulan-bulan.

Kite pon bukan orang kaya, pangkat pon tadak, harta pon ilek. Tapi tu lah kude kite yang berlari pantas mengejar punch card, dan selamat sampai jam 7.59, 8, 8.01 atau 10 pagi pun, kalau ada hal nak setel sebelum pi keja.

Tapi hari ni, kuda kite and kuda cik baba, dua-dua masuk ward. Kuda kite dah bermalam 1 malam, kude baba masuk pagi tadi.

Kepada kuda hitam dan kude silver, sesungguhnya mama, baba dan anak-anak sangat menghargai jasa kalian. Sayang sangat lah. Kalau dak, tak lah bela hampa dengan sakan sampai macam ni. Dalam dok sayang ni pon, ramai dok usha hampa dua ekoq. Makcik nak nangis kalau ada orang bekenan and nak meminang hampa. Apatah lagi nombot birth cert hampa yang lawa itu.

Adeehh.. Plis be strong bebeh! Esok makcik nak pi keja.. Baba pulak jauh di Serdang nun..

Semoga kita selamat pi dan balik rumah dan sepanjang perjalanan bersama.. amiinnnnn!




Cubaan.. 1, 2, 3









Test

Sedang mengetest dari Windows Live Writer.. makcik budak baru belajaq.. er.. makcik dan budak? ada korelasi di situ?


14 November 2010

Kecik ka besaq?








Ada benda yang pada kita, adalah matter yang kecik, atau sangat kecik. Tapi, pada orang lain adalah sangat besaq, hatta nak pas maklumat yang sikit kecik kenit, yang patutnya pun disuruh cari kat orang lain. Kau tolong pun tak sampai seminit.

Letih dengan sikap orang macam ni.

12 November 2010

Lepas banjir








Sayu hati bila melihatkan tetangga saya dan mangsa banjir lain, yang peratus kemusnahannya melebihi 60 persen.

Sehingga hari ni, masih ada yang belum balik rumah. Ada yang masih mencuci, sedang Hari Raya Aidil Adha bakal menjelang.

Dan, sama naik dengan orang yang dok cuci rumah ni adalah jualan perabot..

Tak boleh imagin dalam kemusnahan yang banyak, perlu spend semula untuk gantikan barang yang rosak dalam jumlah yang banyak. Yang telah memulakan tanaman padi, dan akibat banjir, bendang menjadi lautan. Tadi saya dah nampak mereka pantas kerjakan semula untuk mengejar jadual MADA untuk tanaman padi di kawasan.

Sampah sarap juga menimbun-nimbun di tepi jalan. semuanya perabot yang dibuang, boleh kata berderai-derai. Ada juga yang dah cucuh api kat barang yang boleh dibakar. Ada juga yang masih menakung air.

Semoga Allah merahmati mereka dan melipatgandakan rezeki mereka selepas ini. Amiin..

Nota : penceritaan hanya berdasarkan ingatan. tidak disusun letak dengan baik. Hiba ada di situ.

11 November 2010

Tak patut sungguh!








Kite bengang!
tetiba kite pulak. (dah penah guna kite di sini)
Tak boleh guna saya sebab emosi lebih. Stress.

Kite kan, kalau niat baik, .. baik yang baiklah..
ikhlas, jujus, tulus dan telus serta yang baik-baik seperti tu
tapi kan, tetiba bila kite dengan melimpah ruah ikhlas kat orang,
sekali orang tu ingat kite nak buat jahat.. err.. bukan.. macam tak ikhlas, macam paksa..
sedangkan tidak.

owh! sungguh terasa didowngrade kat situ.
terus lemah! dan terus belah!
Sungguh tak suka bila tetiba buat konklusi am / general konklusi yang macam tu.

Boring!

Oh!






Oh!
Sungguh! Bagaimana harus saya ceritakan bahawa saya seakan berada di awan biru?

Yup! Saya seperti menerawang bukan hanya di awan, malah telah melangkau sampai ke langit dan angkasa! Haha! Biaq orang kata saya gila atau mereng, tapi macam tu lah saya rasa. Dari awalnya saya nak updet di sini, tapi setelah merasai bahawa jiwa saya agak kacau, saya kena menulis di sini! haha. Saya agak "gila" sekarang ni.

Tau kenapa? Yeah! Anda tak tau.
Sebabnya di sini. Nampak? Tak juga?

Saya pengikut blog ini. Hanya mengikut dari jauh, membaca dan menyepi. Beliau blogger yang terkenal, saya baru merangkak. Paling mengujakan, beliau meninggalkan komen di situ tadi.

OH! I'm speechless. Yang ada hanya semangat yang tinggi dan meletup macam Merapi!

Terima kasih, tuan!

07 November 2010

Dah tua







"Age is strictly a case of matter. If you don't mind, it does not matter"

jack Benny

Blog dan duit






Umum dah tau, sekarang ni cara mudah nak dapat duit, adalah melalui blog. Saya juga antara yang terjebak, mula dengan cara tidak sengaja di sini. Meski awalnya bukan serius, dan sebenarnya langsung tidak, tapi setelah lazim menziarahi blog tersohor, nampak asik ada iklan. Just give a try, dan saya lekat di blog saya, tanpa perasaan.. Boleh gitu?

Dan, setelah beberapa lama.. wah, nampak ada 2 sen.. hehe.. 2 sen beb!! tu pun dah macam nak melompat. Ye lah, kalau sesaja je sapa nak bagi, kan. and since then, saya mula update sikit-sikit. Walau tak serius, saya cuba.

Dan bila Catz meninggalkan komen di entry saya, saya terasa seperti teruja.. melayang-layang.. wah, ada juga yang sedar akan kewujudan saya.

Lately ni ramai yang update blog dengan duit yang nuffnang sedekah tu. Ada yang dapat cek tiap-tiap minggu. Kagum dengan usaha dan jerih perih mereka.

Saya tak mampu sebagus itu. Boleh update pun dah cukup bagus. Semoga semakin boleh, walau duit bukan punca dan matlamat utama saya. *peace, no war*

Hilang







Pi ziarah sebuah kematian petang tadi
time nak balik, kasut hilang..
mungkin orang tu tersalah ambil kasut yang baba hadiahkan 2 tahun lepas..

Dapat baru lah nampaknya..

05 November 2010

Dihargai







Satu perkara yang menyeronokkan selain dari berseronok-seronok yang biasa adalah, terasa dihargai. Walau tak pernah disebut, tapi seronok amat.

Tq baba, sebab bagi guna the Canon D50 sepanjang tempoh 3 hari cuti bencana alam.. hehehehehheheh..

Baba, nanti kalau any of the pics, excluding yang ada tiang kat tengah tu, boleh dipertimbangkan masuk dalam professional bucket tu.. sila-sila lah ye! haha.. (gelak jahat)

01 November 2010

Suka vs tak suka







Bukan semua orang suka kat kita. Ada juga yang tak suka. Ada yang memula suka, lepas tu tak suka.
Ada yang tak suka, lepas tu suka. Ada yang suka dan terus suka. Ada yang tak suka, tak suka langsung.

Macm tu lah keadannya. Cuak pun ada nih.. Hishh

p/s : tak suka and benci tu adik beradik ka?