26 April 2012

Hujan dan sejuk

Salam.

1. Dah lama tak masuk blog, hari ni teringin.
2. Sejuk manchester sekarang. suhu below 10 dan hujan yang lebat.
3. Dah lama tak nampak matahari.
4. Bunga-bunga berkembangan, tapi sejuk juga sebab basah kena hujan.
5. Saya sedang semak perut.
6. Takut menantikan minggu depan dan minggu depan sekali lagi.

semoga Allah merahmati kita semua.

10 April 2012

Salam Bulan April

Weather for Manchester, UK

6°C | °F
TueWedThuFri
Chance of RainChance of RainChance of RainChance of Rain
Scattered Clouds


Wind: S at 5 mph


Humidity: 81%11°11°10°


Salam Bulan April

Saya terasa seperti nak update hari ni..
hari kejadian hari ni.

Today is parent's day kat sekolah kanak-kanak ini.
Membincangkan progress anak-anak di sekolah.
Dari yang kecik sampai yang paling besar
Hari ni hari terakhir cuti easter..
Esok depa mula sekolah balik.

Kisah perasaan saya masuk sekolah depa..

Serius.. saya sangat seronok dan teruja amat.
Saya tak banding dengan sekolah di Malaysia..
di sini sekolahnya tertutup...
sejuk antara sebabnya.

Cantik, bersih dan terang!
Mari kita mulakan dengan kelas nina.
Telak dalam satu kawasan Reception yang terbuka.
Kelas sebelah boleh nampak kelas yang satu lagi,
hujung sana, hujung sini..
Apa yang memisahkan adalah locker rendah yang dipunyai oleh setiap student.
Dalam tu lah depa letak beg sekolah nipis depa,
plimsolls atau pumps yang dipakai dalam kelas.
(Awal pagi, depa akan pakai kasut sekolah, atau winter shoes, atau wellies,
megikut keadaan cuaca, dan tukar sebaik masuk kelas).

Antara satu kelas dengan kelas yang lain, ada section yang menarik.
Antara Reception Yellow, i.e kelas Nina,
ada section kedai runcit, lengkap dengan calculator,
mesin duit, duit tipu, ada buah dan barang dagangan, siap dengan label yang membolehkan pembelajaran dibuat masa bermain.

Di hujung penjuru sebelah sana, ada kawasan dapur masalah,
ada mangkuk, periuk, sinki, roller, blender, etc..
again dengan label-label yang bersesuaian.

Ada construction section juga..
kat luar ada section untuk depa berkreatif,
untuk buat lukisan, ada apron, ada rack yang banyak untuk keringkan hasil lukisan..
ada dua rel baju hujan, apa kala mereka nak main kat luaq, siap dengan payung lagi..
kalau hari rekreasi di luar, ada basikal mainan,
ada bouncing ball, ada giraffe besar yang dibuat oleh cikgu,
ada hari saya boleh nampak bahan pembelajaran mereka dilekatkan kat pokok-pokok di situ..
ada juga kerusi besar, untuk cikgu duduk dan bercerita kepada pelajar yang duduk di bawah mendengar cikgunya bercerita.

Awal buka sekolah dulu, ada taklimat untuk parents.
Cikgunya cakap,
hari Khamis adalah "get busy day"..
di mana depa bebas nak buat apa yang depa suka
and pi ke section mana-mana yang depa suka dan nak main..
the teachers will be around to help them.

Cikgu kata, kalau hujan dan depa nak keluar pun tak dak masalah.
Pembelajaran di sini adalah bermain sambil belajar kot..
setiap activity meraka, cikgu akan buat pemerhatian dan rekod dalam learning journey..
dan dari situ, andai anak ada masalah, dan tak mencapai level yang ditetapkan dalam kurikulum,
atau ada masalah lain yang dikenalpasti, maka parents akan dimaklumkan tentang itu dan apa tindakan selanjutnya.

tahap konsentrasi student dan level juga berbeza.
dan pengajaran akan dibuat mengikut level mereka, dan bukan mengikut general level,
main pakai balun ja semua..
Dalam keadaan ni, semua akan dapat ilmu.

dalam kelas nina, ada sorang yang cikgunya (dari Malaysia) specially attend to him.
Katanya dia ada masalah dan perlu diajar one to one dengannya..

Saya suka setiap kali hantar nina masuk kelas..
I feel like nak join depa belajar sama-sama..
tapi apakan daya.. hahha..

Dan sangat gembira melihat Nina is progressing day by day..
bukan dia ja, Azim, Irfan dan kakak juga.
Ni baru kelas nina, Azim punya kelas juga not less interesting.

nanti saya titipkan gambar.
Saya saja berhenti rehat dari berpikir tentang kepayahan..
nak menyenangkan minda dulu.

Dah dulu.
Gembira dapat bersembang di alam maya.

Till then, take care.
Jumpa lagi lain kali, tah bulan bila..
hehehhe..

ps : Maya, kak kasih, zarin, ermayum, sisdee, ms plain june, Anggerik Berduri.. asliynda jane.. miss all of you! :)



Qibla: 118:30:7 E (From N) | Adhan:
WEEK
8 April 2012   -   14 April 2012


17 Jumaada Al-Awwal 1433 - 23 Jumaada Al-Awwal 1433

Apr
Jumd1
Day
Fajr
(Dawn)
Shorook
(Sunrise)
Zuhr
(Noon)
Asr
(Afternoon)
Maghrib
(Sunset)
Isha
(Night)
817Sun4:146:251:114:527:5810:10
918Mon4:106:221:104:537:5910:12
1019Tue4:076:201:104:548:0110:15
1120Wed4:046:181:104:558:0310:18
1221Thu4:006:151:104:568:0510:21
1322Fri3:576:131:094:568:0710:24
1423Sat3:546:111:094:578:0910:27