29 June 2011

Orang sibuk.. kite pon nak sibuk gak.. part II







Ni rentetan dari entry lepas.
Kebetulan hari ni kite ditinggalkan sorang,
kite marathon tengok cerita tu kat tonton.com.my
Kena tengok situ lah, sebab kat yutiub dah unavailable.

Bila dah matahon ni.. cam gile lah pulak ngan OST dia.
Orang dah lama sebut.. kite baru nak sebut.. ahakss..




Jangan Kau Pergi (ost Nora Elena) - Erry Putra, Reen & Shajiry


Tak pernah kurasa begini
kumenyintaimu sepenuh hatiku
ternyata hanyalah dirimu
yang mengerti aku sepenuh hatimu

Ku inginkan selalu terhentinya waktu
supaya kita terus bersama

Jangan lah kau pergi tinggalkan diriku
sendiri jauh darimu
ku perlukan kamu inginmu selalu
temani jalan hidupku

Ternyata hanyalah dirimu yang amat ku rindu
kurindu selalu
kuinginkan selalu terhentinya waktu
supaya kita terus bersama

Jangan lah kau pergi tinggalkan diriku
sendiri jauh darimu
ku perlukan kamu inginmu selalu
temani jalan hidupku

Janganlah kau pergi tinggalkan diriku
sendiri jauh

Jangan lah kau pergi tinggalkan diriku
sendiri jauh darimu
ku perlukan kamu inginmu selalu
temani jalan hidupku
janganlah kau pergi

Sebelum titik : Kite baru perasan cik baba kite ada "meh meh" or iras macam si hero tu.. er.. sikit extra hensem dari hero tu.. so, tak lah ralat sangat kan? miahahhahaha

Sekian, terima kasih.
Titik.

27 June 2011

Kesan Rindu Allah itu..







Ingat entry lepas? kat sini.
Kite jumpa kat wall junior sekolah kite hari tu.
Terus tempek kat sini.. untuk peringatan sendiri dan kengkawan yang ziarah kite di sini.

Related to entry tu,
Kite nak cerita ..
few months lepas, kite ambik preksa
kite ngaku.. kite nangis sedu sedan..
sebab result preksa kite tak indah.. tak indah langsung.
Jauh sungguh dari apa yang kite dok doa siang malam,
mengharapkan Allah memakbulkan.

Tapi kite expect result kite tak best, sebab kite overstress.
Serius. Overstress yang sangat teruk.
Bohonglah kalau kite cakap dalam kite overstress dan jawab gitu2 je,
kite tak harap tetiba result je macam tetiba magic terus jadik bagus.
Kite bayaq duit nak ambik preksa tu. Kali kedua benaqnya.
Result kali pertama bukan tak elok, cuma tak berapa memenuhi syarat.
Tu yang harapan sangat menggunung bagi kali ni punya.

Masa kite dapat result, kite nangis..
dah lama tak nangis rupe bughuk lagu tu.
Tapi kite memang nangis.
Rasa macam Allah tak sayang kite,
tak mao tolong kite yang dah spend duit untuk preksa,
and kite tak tau nak cakap sedih gille..
Mujur masa dapat result tu, baba ada kat rumah.
Baba dah expect, hari tu macik ni tak buleh masak.
asik berselubung je.
Makanya setelah beria2 ayaq mata tumpah,
baru kite boleh rationalise balik..
baru lah otak kite kembali ke jalan yang lurus.
Masa nangis tu setan beria2 lah suka.. (ces! jahanam lu!)

Slowly, kite ambik ayaq semayang, kite solat.
Lega.
Kite bagitau mak kite, kite kena ambik sekali lagik.
Mujoq mak kite sanggup taja untuk kali ni.
Kalau mak tak taja pon, kite memang nak suruh mak sponsor sebab nak dapat keberkatan duit mak.. hahhahahhah.. i love u lah mak!

Dan kite tak lupa doa siang malam lagik untuk harap Allah makbulkan.
Menitik ayaq mata lagi setiap kali mengadu dengan Allah.
Kite tak mintak Allah bagi banyak, cukup hanya minima yang diperlukan..
Sikiit je kite nak.. kite tak mintak semua, tapi kite mintak siiiikiiiiiittt je..
Sikit je Ya Allah.

Kite pulun diri kite supaya tak stress.
Sehari sebelum exam, kite berpoya-poya dengan whole family.
Kite buat tak tau je dengan exam.
Hari exam, Kite dah cuba yang terbaik,
walau ada satu part kite tau kite tak boleh "pi" masa awainya.
Cuma towards the end je baru laju sikit.

Dalam menunggu resulut, kite keep on doa lagik.
Sambil prepare for the worst,
and plan A dan B andai kite gagal.
Kite tak expect lebih,  sebab kite tau kite tak pandai.

Bila result keluaq, kite bagai nak pengsan.
Allah bagi lebih banyak dari yang kite dok doa..
Kite tegejut.
Ayaq mata jatuh lagik.
Allah sayang kite rupanya.
Allah rindu kite.
Sebab kadang kite lupa nak say Alhamdulillah.
Kadang kite tinggal solat sunat.
Kadang kite buat.
kadang tak buat.
Tu yang Allah uji kite.
Dan ujian ni sebenaqnya mendekatkan kite dengan Allah rupanya.

Dan semestinya Allah bagi bukan sebab usaha kite je.
Usaha orang di sekeliling kite.
Mak kite yang tak putus doa untuk kite, siang malam dan masa kite preksa.
Abah kite yang kite paksa untuk solat hajat dan mendoakan untuk kite.
Baba yang ambik alih tempat kite urus anak-anak dan membacakan yaasin hajat di waktu kite preksa.
Anak-anak yang paham maknye kena preksa lagi.
Dan paling kite terhutang budi adalah pada sahabat dunia akhirat kite.. Aisyah yang bagi sanggup meluangkan masa untuk tunjuk ajar di saat akhir.
Dan doa orang-orang lain di sekeliling kite jugak.
Semoga Allah mengurniakan yang terbaik untuk mereka semua, melindungi dan melimpahi rahmat kepada mereka dan seluruhnya.

Alhamdulillah 'ala kulli haalin.

Dah dulu.
Titik.

21 June 2011

Rindu Allah untuk kita..








Ketika Allah rindu pada hambanya, Ia akan mengirimkan sebuah hadiah istimewa melalui malaikat Jibril yg isinya adalah ujian.
Dalam hadits kudsi Allah berfirman.
"Pergilah pada hambaku lalu timpakanlah berbagai ujian padanya karna Aku ingin mendengar rintihannya."

(HR Thabrani dari Abu Umamah)



Dah dulu..

Titik

20 June 2011

Kehilangan lagi..










Sungguh.
Saya terkejut amat dengan sms dari sahabt sejati saya semasa pengajian dulu yang memaklumkan tentang pemergian shabat kami menemui Allah, waktu Magrib, Khamis, 16 Jun yang lepas.

Rupanya sahabat saya menderita SLE.
Paling ralat di hati saya bila dimaklumkan bahawa teman saya ni, yang mesra kami panggil Che Rem.. di ICU di Hospital Besar Pulau Pinang dah lama, sedang saya minggu lepas, hari Sabtu ikut Baba buat liputan bergambar di International Penang Dragon Boat Festival. Kalau saya tau lebih awal, mesti saya akan minta baba singgah hospital jenguk Che Rem kejap.

Sedih amat, sebab beliau antara sahabat yang baik amat, banyak yang kami sekelas, selain sekepala. Che Rem juga pakar rujuk kami dalam banyak kursus. Dean's List selalu Che Rem ni.

Izinkan saya mengingati sahabat saya di sini..

Sebenarnya ada beberapa orang sahabat saya yang lain sebenarnya telah dijemput Allah. Salah sorangnya adalah Aziah, room mate saya di PJ dulu, akibat denggi. Saya hanya tau kematiannya setelah setahun berlalu. Masa tu saya tak ada akaun Fb lagi.. so wajib lah lambat nak update news kengkawan.

Kedua-dua sahabat saya ni, ada persamaan, mereka meninggalkan baby kecil, Che Rem dalam lingkungan 6 bulan, dan Aziah lepas habis pantang anak yang kecik tu. Semoga Allah memelihara anak-anak mereka.

Untuk keduanya, semoga mereka damai menjumpai Allah lebih dulu.
Kami yang lain akan menyusul kemudian..

Alfatihah..


Dah dulu.
Titik.

15 June 2011

Hidung berlari dan suara berdengung








Tiga hari lepas, hidung kite berlari-lari..
ala.. nama yang tak saintifik nih, selsema lah.
Paling tak tahan seawal kemunculannya adalah titisan air dari dua lubang comel kat muka gue nih..
jenuh nak lap..
Kite tak suka makan ubat.
Tambah-tambah yang mengantuk.
Kite ambik "Clarinase" yang beli kat farmasi.
Klinik biasa tak bagi ubat ni. Mahal, and spesis terkawal.
Kalau beli, kena letak nama i.c number dan alamat rumah.

Ubat ni bagus.
Cepat baik, kalau makan masa time macam nak kena penyakit tu.
Yang penting sekali, ubat ni tak mengantuk.

Then, kemarin, seperti entry kite kat sini,
 kite pi klinik majikan kite dalam kawasan organisasi kite nih.
Kite jarang amat pi klinik tu.. Tapi kemarin kite pi, setelah 3 tahun tak pi sebab tak sihat.
Memandangkan pagi kemarin kite dah mula batuk-batuk
dan hanya seblah lobang idung je berfungsi,
kite macam gatai-gatai je berharap agar dr bagi mc,
walau kite tau keje kite melambak.

Tapi malang tak berbau (sebab idung kite tersumbat)
Dr check kite, dia cakap sikit je demam,
tapi ok.
Dia kata dia nak bagi ubat. Fine with me.
Then dia kata ok, dah siap.. dia suruh balik opis.
Dia tak tanya pulak saya nak mc ke tak.
atau at least dia cakap la.... u ni elok rehat je.. i bagi u mc.. pi balik tidoq. Sian kat u..
Untung kalau dia bertindak macam Seth tu.. I would admire u doc!


Kalau dia cakap gitu, sure saya macam maintain bagus..
"ehh.. tak payah la dr.. saya ok je.. lagipon banyak keja nih.."

Ni masalahnya dia tak tanya..
Dia cakap tak pe.. u masuk keja dulu, makan ubat..
Cam tu je? Memang la dia tak berhati perut. ..

Dia spare banyak ubat, yang mengantuk untuk malam,
and siang2 ni makan yang tak ngantuk..

Adoi la dr.. bagus sungguh la dr nih..
Akhirnya makcik ni masuk opis la jugak, pi miting pagi
"distribute" virus sesambil,
petang ada miting lagi, sambil batuk,
sambil cakap, sambil spread virus..
Kepala pon pening.
Ada sekali tu terima call, orang tu cakap halo,
kite siap jawab salam..
haa.. kan kualiti kerja dah turun.
Mereng some more!

Err.. suara kite time selsema macm ni,
dalam berdengung.. terasa macam sedap la pulak bunyinye..

dah dulu.
Kite nak solat.
Petang ni miting lagik..
nak distribute virus lagik.

Dah dulu.
Titik.

12 June 2011

Cruel or kind?









Saya nak meluahkan rasa lagi untuk sekian kalinya.
Baba tak berapa nak dengaq kalau hal berkait kerja saya..
hanya nak melapangkan dada, dan melegakan minda, serta menenangkan diri saja.
makanya saya tulis di sini.

Ada sorang officer, dari segi umur, agak senior dari saya,
tapi dari segi perkhidmatan.. agak junior.
lately ni.. bukan.. sejak tahun lepas..
dia asik attack saya dari segi kerja saya.
Saya tak tau apa yang membuatkan dia bengang.
Saya juga bukan jenis nak serang orang pasal keja yang "macam apa"
tanpa usul periksa dan tanpa sebab musabab.

Tapi, sejak saya kenal sis ni.. dia adalah seorang yang suka nak quote salah orang, dan sanggup put blame kawan-kawan kat table mesyuarat, walaupun pada hakikatnya adalah tak betul, dan sebenarnya nak sembunyikan salah dia.

Saya dah sangat "sick" dengan sis ni.
Sangat. Setelah apa yang berlaku tadi.
Dia juga telah dengan cara turn down my request,
which indirectly humiliate saya,
dengan mengreply emel saya and cc to semua ketua jabatan dan timbalannya,
plus anak-anak buahnya, dan officer sejawatan lain yang buat kerja yang sama,
with caps lock!

selalunya macam tu lah.
dia suka reply e mail and letak nama berjujuk-jujuk manusia lain dalam e mel,
walau awalnya kite letak untuk perhatian dia, and just cc to boss kite and boss dia.
Mungkin dia rasa bangga dapat buat kat saya macam tu.
Tak reti etika e mel gamaknya.

Baru ni, dia call anak buah saya and marah dia..
oh.. makcik nak berasap. tapi, bagusnya saya adalah masih boleh bertenang.
Kalau ikutkan macam nak debik, sebab saya pon tak marah staf saya,
then lu sapa nak marah anak buah gue!

saya tak tau.
Tapi banyak kisah saya saya yang hangat bertekak dengan dia sebab dia tak reti nak consider, susah nak tolerate.
Benda kecik pon buleh jadi besaq pasai dia.

Yeah. Kalau saya yang "rock" sikit ni orang kata jahat, mungkin lah kot.
Tapi ada sorang ustaz yang tak bercakap banyak,and sangat lah baik..
tetiba dalam satu diskusi yang membabitkan pihak kami perlu deal dengan dia (she was not in the discussion),
ustaz tu cakap, saya tak pernah jumpa manusia seteruk dia tu nak berurusan.

Apa yang orang lain rasa, saya tak tau.
Tapi sungguh, saya lah yang paling banyak bertekak dengan dia pasal kerja.

Well, esok ada post mortem meeting on perkara yang berlaku sepanjang 3 minggu bulan Mei lepas.
Saya harap saya boleh maintain rasional saya, dan boleh kontrol emosi saya.
Jangan sampai saya jumpa laporan dia esok yang memutar belitkan fakta demi nak put blame on saya.. macam hari tu.. nyaris nak naik atas meja tepuk kepala dia.. hahhahahhahah..

sebenarnya tak berbaloi pon nak gaduh dengan orang macam ni.
Bukanlah bergaduh, tapi memberitahu dan memaklumkan balik tentang cara kerja yang sepatutnya, tapi dengan cara yang hampir bergaduh.
Tapi kalau kita tak buat macam tu.. sampai bila pon dia tak sedaq.

Ada sedara saya cakap.. we have to be cruel to be kind..
apa pun bergantung pada niat akhirnya..

Dah dulu luahan hati dan jiwa.. terima kasih kerana sudi membaca.
Saya sangat menghargai catatan kengkawan untuk saya jadikan azimat dan pedoman untuk miting esok, selain mempersiapkan diri dengan istighfar..

Sebelum titik : Dalam simple saya, saya lebih jelita berbanding dia.. agaknya pasai tu kot dia jeles kat saya.. hahhahahhahahha

dah dulu.
Babai. Titik.

08 June 2011

Orang sibuk.. kite pon nak sibuk gak..








Sana sini orang cakap pasai Nora Elena tu.
Serius. Kite memang tak tengok.
Jam 7.00malam, tv kat rumah dah tutup.
Masa tu time mandi kanak-kanak and ready nak solat dan buat lain-lain benda.




Sejak kite tengok orang sana sini review menda alah tu,
semalam kite mula tengok kat yutiub.
baru habis bab 3.. eh, episod 3.

Err.. komen kite sampai bab tu adalah,
kite rimas tengok tunang tu asik sayang here and there.
Geli pon ada. I don't like orang yang melebih-lebih dalam ekspresi nih.
Kadang nak romantik pon buleh dengan cara tak berapa nampak kot.
Kadang bila too expressive ni, adalah sangat merimaskan.
Yeah. Kite tau kite spesis kurang moden.
i don't care.. tihihihi.

Kite akan tengok lagi sikit malam ni, bila kanak-kanak tu dah lena nanti..

sebelum titik : baba jeles kite macam suka kat Anuar Zen tu pon, kite dah rasa macam romantik.. buleh gitu? tihihihihi

Dah dulu. Babai
Titik

03 June 2011

Tak dan tunggu siang ka?








Semalam, jam 11.15 lebih..
ada mesej masuk ke henpon kite di saat kite tengah layan cik nina sleep.
Mesej tu cakap.. err.. tulis..

"maaf. Sila ubah tarikh submit markah untuk kursus XXXX1234 ke 6hb. TK"


Rasa nak bersilat pon ada. Nak marah.. tak.. bukan nak lagi dah.. memang marah dan berasap.

Rasional kite marah adalah seperti berikut :

1. Hang tak gheti ka pukoi berapa hang hantaq mesej? Tolong la hormat privasi orang.

2. Saya tak tau sapa.. nombot dia k dalam perkhidmatan saya. Yang i tau, dia bukan bos saya nak simply bagi arahan tengah-tengah malam buta. In fact. kalau my bos.. i would sound nicely to him.. tapi bunyi sound tu tak tau how nice lagik.. heheh

3. Waktu saya menggunakan sistem hanya pada waktu pejabat.. mesej tak mo layan.. nak lebih.. hantaq e mel lagi mudah.. tak kacau alam. apatah lagi mesej di waktu cuti hujung minggu.

4. Well.. benda ni main dengan peraturan.. orang pakai borang.. awak main sms ja? (nak kena luku?)

5. Saya suka ayat member saya yang selamba ja cakap depan academician, as well as boss saya.. "bukan semua orang akademik ni cerdik, walau ada phd.." bos saya terus senyap dan gelak.. mujur bos yang tu dia cerdik peraturan sikit.. tihihi..

Dulu ada bos kite sorang, suka macam tu.. hantaq mesej waktu maghrib, time orang kalut dengan solat, and anak2 bagai.. dia expect kita respond dalam masa 5 minit lepas mesej diterima.. adalah sangat tak tau nak cakap apa perangai macam tu.

Dan penah, baba marah kite sebab bos kite tak reti bahasa kacau hantar mesej suruh buat keja di saat ketiduran dan nak lelap mata..

Saya tau saya kuli gomen selagi mana tak pencen. Tapi tak bererti di waktu privasi saya, i mean, waktu nak lena adalah waktu nak kacau minda saya dengan kerja. Paling tidak, bila kita sesiapa sekalipun, bos atau anak buah, nak text or call, please consider time privasi orang.. Macam tak dan nak tunggu siang kan?

Memandangkan orang tu tadak dalam perkhidmatan kite.. and kite tak buleh lena sebab mesej tu.. kite bengang, terus delete, and baru boleh lena. tak kuasa nak reply.. kalau kite reply gak, minggu depan, hari ahad, kite akan jadik tajuk utama perbualan kalangan akademik itu..

Malas.. kite nak cuti sampai 7 haribulan.. bos kite bagi.. so, ada aku kisah??

Sekian luahan mata, hati dan jiwa..

Sebelum titik : sedang cuba untuk keep smiling macam kak kasih.. err.. kak, simpan senyum ka terus senyum?.. hehheh

Dah dulu. Nak siap balik kampung.
Titik.


"SELAMAT MENYAMBUT BULAN REJAB YANG MULIA.."

01 June 2011

Cekgu, Cuti skolah, and kite..








Dah beberapa hari masuk zon cuti sekolah.
Dan setiap kali cuti sekolah, adalah musim kite sibuk di opis,
dan payah nak cuti.
Kesian kat anak-anak kena pi nurseri.
Mujur jugak ada kengkawan sealiran dan sebaya dengan depa.
Tak lah mengeluh sangat depa dari pagi sampai petang kat situ.

Dan minggu ni jugak, kite sibuk jadik panel interbiu sesapa hak nak masuk mengaji
dan keluaq esoknya akan jadi cekgu..
Nak jadik cekgu now ni bukan mudah, tak sama macam dulu.

Ingat dulu, lepas kite grad, siap mintak KPLI masa tu..
siap dah pi exam bagai.. dan dah dapat surat panggilan untuk masuk daftar.
Sebelum dapat tu, kite tetiba dapat keja kat daerah asal kite..
separuh hati gak terima, sebab semua kengkawan kite berjoli-joli kat kl.
Masa tu, kat sini mekdonel tadak,
agaknya, tu sebab terbesaq kite sedih kena keja kat kampung sendiri.

Dan, masa dapat KPLI kat Gombak tu pon sedih, sebab kite macam tak berani nak jadik ticer, selain hati tak sepenuhnya jadik cekgu
takut nanti kite siku bebudak nakal, atau tak mo buat homework, atau tak mau dengaq cakap. Nanti tak pasal rekod kite buruk. Naya generasi masa depan.
Makanya, kite tangguh dulu kemasukan KPLI tu.

Dan akhirnya kite keja kat sini dari dulu, sampai sekarang ni.
dan tiba time cuti sekolah macam ni, kite akan ghasa sedih sebab dulu tak mo jadik cikgu. Mengkalu dak ni, sure boleh berjoya cuti jugak, walau kadangkala tak panjang, cikgu kena buat tu buat ni masa cuti sekolah.

Melihatkan calon-calon yang nak jadik cikgu nih.. kite cukup terasa betapa kite rugi tak mo jadi cikgu.Dan time ni kite macam tetiba minat nak jadik cikgu, dan rasa buleh jadik cikgu yang baik walau student tu kena siku seround dua..
Tapi, kalau jadik cikgu, mesti life kite jadik macam lain.
Tapi, kite percaya Allah dah tetapkan kite untuk jadik gini, dengan perjalanan hidup yang gini.
Alhamdulillah.

Dan kalau kite jadik cikgu, mesti kite tak jumpe cik baba.. dan tah agaknya tadak sapa suke kat kite.. hahahha..

Dah dulu.
Titik.