30 May 2013

Sesak..

Dalam kepala..
hanya dalam kepala ada banyak yang bersesak-sesak menunggu nak diluahkan kat sini.
Belum sempat.
Banyak sungguh tanggungjawab..
Tidoq malam pon mimpi pi buang sampah..

Semoga Allah beri kekuatan untuk terus berjuang demi keluarga. Amiin..

Buah hati saya yang makin sihat, tapi masih belum cukup sihat untuk berpijak di bumi nyata..

16 May 2013

Selamat Hari Guru, Teachers!

Mak kite cikgu,
abah kite pon cikgu.

mak kite cikgu kite dari kecik.
abah kite jua.

Kite je bukan ticer.
Dulu-dulu,
kite sempat pi ambik exam nak jadik ticer kat UIAM Gombak

Kite dapat tempat nak enrol untuk progrem Diploma Pendidikan.
Masa yang sama, kite dapat keje kat tempat keje kite sekarang.
dalam erti kata lain,
kite dapat keje kat kampung kite.
kite berbelah bahagi,
nak keje opis,
atau keje cikgu.

kite macam tak yakin nak jadik cikgu sebab kite garang.
Kite kurang sabar.
Kite takut kite terdebik anak orang..
nanti matik pulak kite mak bapak depa kerjakan.

Maka kite pon balik kampung, and keje opis.
Lama kite single sebelum kite kawen.
Masa tu kite enjoi benor lah..
lupa ke Dip. Ed. kite tu.

Lepas kite kawen,
beranak pinak,
baru sedar yang kite sambut hari buruh je
Cikgu2 ada hari depa.

Pastu kite mule sedih yang anak2 kite meraung suruh kite kutip diorang balik awai
dari nurseri bila cuti sekolah.
Masa cuti sekolah,
kite sibuk menggila uruskan kemasukan pelajar,
sebelum tu, sibuk dengan final exam.
Anak2 kite terbiar kat nurseri.

Perasaan bertambah sedih bila bebudak makin besaq.
Dan atas sebab kite tak de masa nak spend dengan diorang,
makanya kite decide nak belajar,
tahun lepas lah..
masa tu je bersungguh2 spent masa.

Now balik ke asal..
Cuti sekolah je kite serabut..
kesian kat diorang.
setiap kali cuti sekolah,
setiap kali 16 Mei..
kite jeles..
kite rasa ralat..
kite tak pilih lorong kecikguan itu.
kite pilih lorong nan satu ini.

Bertambah ralat tatkala tengok profesi perguruan di Manchester dulu.

Ada hikmah,
kite terima.
Sesungguhnya Allah tetapkan sesuatu itu bilhikmah.

Makanya, meh kita semua teruskan hidup as it is.
keep on praying.

Selamat hari guru untuk mak, abah..
tq, jazakallahukhairan kathiraa, ajaq chek ni, sejak kecik konek..
sampai la tua dan comel ini..
untuk ipar duai, biras kite yang cikgu2 belaka,
kengkawan sahabat handai kite yang bermeriah2an di sekolah menyambutnya,
cikgu2 yang mendidik anak di rumah..

Semoga Allah memberkati setiap usaha anda untuk membangunkan anak bangsa.

Enjoy your day!

nota sebelum titik : Kite seorang buruh, kuli batak..

babai and titik

(mata kite kecik, and kite tak kosa nak edit.. hehhe)

06 May 2013

Teropong

Melihat,
mestilah dengan mata,
meski berkaca mata, jenama apa sekalipun,
akan membantu membetulkan penglihatan..
dan guna teropong boleh menjadikan pandangan lebih jauh..

Lazimnya mata hanya boleh melihat apa yang di surface ja,
selalunya, tak boleh nak get deeper.
Uniknya bebola mata yang Allah jadikan,
membolehkan kita melihat hampir 180 degree..
kalau nak lebih, kena pusing kepala..
tapi masih belum mampu nak tengok apa yang ada di belakang kepala.
mana lah tau, ada yang tikam kot belakang..
jenoh nak bersilat.. :)

sama lah juga,
untuk menilai sesuatu itu baik atau tidak,
pemerhatian dengan mata itu harus di support oleh hati..
biarlah mata yang melihat
tapi hati yang buat takrifan.
akal yang menentukan baik atau buruknya sesuatu itu.

as a leader, ketua keluarga,
ketua di pejabat,
harus menilai sebegitu.
Lihat dengan mata, dengar dengan telinga dan menilai
serta buat keputusan dengan hati.
sesambil gunakan akal..

andai hati was was, maka solatlah istikharah,
agar keputusan yang dibuat lebih yakin dan di landasan yang benar.

Yang baik harus didengar dan diteliti,
yang buruk juga harus dilihat, dan diteliti.
Di antara baik dan buruk itu ada kebenaran yang harus kita cari..

"Dalam hati manusia, ada seketul daging,
apabila baik daging itu, maka baiklah seluruhnya,
andai rosak daging itu, maka rosaklah seluruhnya.
Ketahuilah, itu adalah hati".

Itu tafsir hadis yang saya belajaq kat sekolah dulu.
Maka, pandanglah dengan hati..
bak kata orang putih " follow your heart",
dan bak kata cikgu saya, Pete Mann di The University of Manchester dulu..
"Looking at situations, from different angles, under a "very fine lens" (Mann, P., 2012). 

Dah dulu.
Till later.
Stay strong!
titik 

Nota lepas titik : Wish to letak gambaq, but found none yang menarik untuk diedit.
later kot.

Jalan yang berliku..

Saya terbaca post ini di dinding laman sosial saya.
Menarik untuk kita renungkan.
Jangan takut untuk berubah.
Sometimes the field is greener on the other side..



Ibu saya sudah mencecah 61 tahun, saya sudah menjangkau 40 tahun. Beberapa minggu sebelum penamaan calon, ibu memberitahu yang Shamsul (kawan sepermainan ketika saya anak-anak) akan bertanding di Bukit Katil.

Saya teruja. Ibu tidak. Kerana katanya, Shamsul akan' disembelih'. Kemudian ibu mengatakan; 'Budak-budak kalau berebut mainan pun bergaduh dan menangis. Kau fikir orang besar yang berebut kuasa akan menyerahkan semua yang mereka ada dengan mudah? Jalan ini jalan yang kotor. Kita akan bertemu jalan buntu kalau memilih jalan kotor.'

Saya tahu dalam hati, analogi ini benar; kerana kuasa itu tentu tidak akan dilepas mudah. Kuasa itu untuk diturunkan kepada anak-anak mereka sendiri, harta nusa dalam perut bumi untuk dikongsi sesama kroni, kemewahan yang berkati, tidak akan sekali dilepas dengan mudah.

Semalam, bila Shamsul mengalahkan orang besar, saya dan ibu di gagang telefon. Ibu bersiap untuk megakui analoginya salah.

Tetapi masuk detik 6 Mei 2013, kata-kata ibu ternyata benar. Saya pun tersedar. Lima tahun lagi ibu sudah 66 tahun. Lima tahun lagi saya sudah 45 tahun. Kami sudah makan lauk yang sama sepanjang hayat. Saya namakan ia lauk pemomokan. Kata Profesor Syed Hussein Alatas, kalau pemimpin itu berpegang kepada cita bencana, korupsi akan melata dan diperkukuh oleh ketidakpedulian marhaen. Kerana itu selalu terjadi; nasib orang celik, ditentukan oleh orang buta.

Jalan ini jalan yang kotor. Kita akan bertemu jalan buntu kalau memilih jalan kotor. Kata-kata ibu akan bergema dalam cepu kepala saya, bukan sahaja untuk lima tahun lagi; mungkin sepertinya, untuk sepanjang hayat saya. Sedih. Saya sedih bukan untuk diri saya. Saya sedih kerana anak saya akan mengulang apa yang saya dan ibu lakukan. Anak saya, puteri yang comel berbakat itu akan memakan lauk pemomokan yang sama.

Anak saya memerlukan seorang negarawan. Itu yang kita tak ada. Saya, seperti anda, sedang melalui jalan buntu yang kotor ini. Di sisi jalan kita yang kotor itu adalah manusia yang dicampak sekelumit dua makanan lantas bergembira. Yang menjadikan saya lebih sedih ialah kerana anak saya, seperti anak-anak anda juga akan berdepan dengan manusia yang menjadi barisan cita bencana seperti yang dinyatakan al Marhum Alatas itu tadi.

Saya, kehilangan semalam. Kita semua kehilangan. Sedar atau tidak, anda semua kehilangan.

Selamat menjamah lauk pemomokan untuk sepanjang hayat anda lagi. Ini jalan kotor, ini jalan buntu!

Muhasabah

(Tajuk ni kite main letak je..
kite tak tau apa cerita nanti, and kite tak tau apa kaitan.. but.. tu lah tajuk yang kite nak letak)

Ok. Semalam, 5 Mei,
hari mengundi rakyat Malaysia.
Kite pon dah jadi bertanggungjawab..
look at my pointing finggaaa.. :))


Nyata, kite, bukan kite je, bahkan banyaknya, dari yang sikit kite temui,
agak sedih dengan negeri kite dipayungi "langit biru".. menenggelami bulan di siang hari..

Kite tak pro mana2.. (sebab kite terikat dengan Akta..)
Tapi kite suka akn apa yang dilakukan oleh pemerintah yang bukan sekarang, yang hari ni dilantik secara rasmi..

Kite suka akan majlis agama yang diadakan setiap minggu.
Masjid dan setiap harinya, diimarahkan.
Saya suka. Dulu pon saya dikelilingi dengan suasana begini di IPT dulu.
Program Lagha ni tak banyak, malah, hampir tidak ada.

Tak pa lah, bukan rezeki kami penduduk negeri ni kot.
Biarlah.. semoga sedih saya hilang nanti, bila mana pemerintah baru teruskan apa yang ada.
Mudah2an juga akhlak remaja, muda mudi makin baik dan makin elok.






saya suka apa yang disebut dan tertera di gambar atas..
Saya pernah kecewa.. dulu lah, masa belajaq..
masa kat manchester dulu.
Ada saya catat jugak di blog ni. Kalau rajin, cari lah..

Saya pernah "terasa" dengan Allah.
Kenapa Allah kurniakan mereka yang kaafirun itu berjaya,
sedang siangnya mabuk, malamnya juga,
merentasi sempadan batas agama, dan bagai2.
Kenapa saya sering kalah kepada mereka..
Sedih.. sedih sungguh hati tatkala itu.
Sedih saya di kala saya pertikaikan kuasa Allah.

Tapi istighfar itu mengatasi rasa yang tak ketahuan..
makanya saya berbalik juga kepada Allah,
mohon keampunan dan mohon agar diberikan kekuatan
untuk saya berjuang mengatasi mereka.
Mohon agar ditetapkan iman..
terus berusaha.

Mujurlah ada Allah untuk berserah dan mengadu padanya..
kalau tak, sure saya terjundari bangunan Sackville.. hehe

Jom kita kuat.
Meski impian saya nak tengok harga minyak turun hari ni
(semalam punya lah tanak isi minyak nak pi kerja hari ni.. takut rugi.. hahaha)
nak drive kot highway tanpa kena tol macam kat UK,
jalan highway yang elok..
mungkin sampai atau tak, wallahu a'lam..
tapi hidup kena teruskan..
walau harga untuk biaya satu kehidupan ini masih tinggi dan akan meningkat.

Dah dulu.
Babai and Titik



 nota lepas titik : kite tak kosa nak edit.. time unt keja.. it's 2.03 pm