28 October 2010

Cinta itu Indah

Tak nafi. Memang indah. macam dok atas awan je.. tapi kite bukan nak setori tentang cinta yang baru macam nak ke arah kawen, atau zaman bertunang, atau dalam hanimun time. Zaman tu semua orang tau indah amat.. Mereng pun buleh jadi. Ini adalah penceritaan cinta dari dimensi lain.

Hari ni ada program yang membuatkan saya nampak ramai kawan-kawan, sahabat, anak buah, yang sekian lama tak penah nampak, dan ada yang dah bersara juga sanggup datang untuk memeriahkan majlis.

Yang menarik pandangan saya adalah sepasang pesara, yang saya panggil Pak Long, dan isterinya, yang juga staf di organisasi yang sama yang saya bahasakan Kak Awe. Saya kenal Pak Long sejak saya muda remaja, sejak 13 tahun lalu. Personaliti beliau mengkagumkan. Jauh beza Pak Long dulu dan sekarang. Sekarang ni kurang sihat, dan hanya duduk di wheel chair. Dan beliau bersara pun atas sebab kesihatannya lah.

Kak Awe, ambil pencen pilihan di usia yang hampir bersara wajib. Katanya nak jaga Pak Long yang kurang sihat. Siapa lagi yang seharusnya jaga kan? Tentulah seorang isteri, yang akan kekal setia, membawa suaminya pergi berubat, drive dan segala macam yang laksananya adalah seperti menjaga bayi. Ini diakui oleh kak Awe.

Dan saya pasti, yang boleh mendorong akan rasa sanggup bersusah payah ini, berkorban kerja, memilih pencen, hanya di saat dah hampir nak bersara wajib, adalah cinta.

Saya pernah bersembang dengan sahabat saya, Zana Zanzaly.. bakal sasterawati negara itu, dengan izin Allah, katanya hanya cinta yang teguh mampu mendorong akan semua tindakan itu. Katanya, cinta tak sama dengan kasih sayang. Berkahwin dengan orang yang disukai juga katanya bukan mesti cinta. Bila saya tanya kenapa, dia merujuk beberapa situasi sahabat kami.

Pertama, sahabat seperguruan kami, dan suaminya terlibat dalam kemalangan yang agak teruk, dan mengabikatkan kecederaan di mana kedua mereka agak parah. Alhamdulillah, sahabat saya sihat kemudiannya. Manakala, suaminya dalam tempoh recovery dan perlu dudk di wheel chair. Sering beliau update keadaan suaminya, dan beliau yang menjaganya di FB. Kagum dengan kegigihannya dan jelas akan wujud kecintaan tersebut. Kata Zana, itu adalah cinta kerana kesanggupan itu dan kesusahpayahan itu. Dalam kedua-dua itu ada cinta.

Kedua, sahabat saya yang kata Zana dalam "vege state" selepas proses melahirkan anaknya yang ketiga. Komplikasi berat berlaku semasa proses tersebut mengakibatkan anaknya meninggal, dan beliau koma dalam tepoh yang lama, dan sehingga kini. Telah berlaku 3 tahun lamanya. Kata Zana, itu juga cinta. Cinta itu ada dalam diri suaminya, yang juga sahabat seperguruan kami. Jelas betapa cinta tu dapat dilihat dan ditafsirkan oleh kami semua.

Kata Zana lagi, andai tidak ada cinta, dan hanya sayang yang tidak berapa kukuh, maka akan end up dengan perpisahan, juga beliau merujuk kepada beberapa situasi di kalangan sahabat seperguruan kami.

Itu hanya dua contoh dari banyak misalan lain yang Zana tafsirkan. Pada saya zana mungkin lebih bersastera di dalam mentafsirkan cinta. Tapi katanya tidak. Dan itulah cinta sejati.

Berbalik kepada Pak Long dan Kak Awe, saya juga melihat akan keseronokan di dalam kesusahan dan kepayahan mereka mengenjoy akan life di usia senja. Menikmati masa indah bersama, walau kadang seakan terdengar Kak Awe pernah sebut sebelum pencennya, beliau sedih sebab kengkadang Paklong agak cerewet dalam hal-hal kecik.

Saya agak terusik dengan kepekaan Pak Long, yang menghantar e mel tahniah dan ulangtahun saya yang ke .. kali ini, di tahun ini pada Mac lepas.. Sesungguhnya ingatan beliau pada saya tak hilang.

Saya juga merasakan bahawa usia emas saya juga diharapkan dapat dihabiskan bersama dengan yang dicintai, bersamanya dalam semua situasi. Pernah saya sebutkan, andai saya mati dulu, dia boleh kawin lagi, tapi, jangan gunakan duit pencen saya yang dia akan warisi untuk dapatkan isteri baru. Hisshhh! Tak Boleh! Baba memulangkan paku buah keras untuk saya, katanya, matilah dulu, nanti dia tau lah nak buat macam mana. Melampau kan?

Kata baba, andai dia yang pergi dulu, apa akan jadi pada saya? Jarang amat seorang perempuan yang ditinggalkan suami akibat kematian, akan mencari pengganti.. Dan mencintai "the other half" dengan sepenuh hati akan menyebabkan hati kita tidak akan berpaling. Itu pandangan saya lah.

Saya setuju dengan Zana, cinta dan sayang, suka, minat, semuanya sangat berbeza. Bercakap dengan sasterawan ni kadang-kadang jadi lain. Hikss..

Yeah. Cinta itu indah. Pada Sang Pencipta adalah sangat tidak terkecuali dan tidak pernah tidak berbalas. Cinta pada manusia, kalau tak berbalas, nanti kena simbah asid.. Hehe.. banyak lagi jenis cinta lain..

Selamat bercinta.

20 October 2010

20.10.2010







yeah! another sweet date ever!
tadak orang buat kenduri kawen semeriah alam ka hari ni?

19 October 2010

Doa Ibu untuk anaknya







Dulu, saya ingat menjadi ibu ni mudah, sebab saya tengok mak saya relax je.. Tak, maksud saya, asal dia marahe j, kami semua akan baik. The truth is, takut sebenarnya sebab marahnya boleh merebak2. Mak saya juga rajin mencubit. Point adalah di tempat yang paling sakit, yang menyebabkan saya tobat tak buat lagi.

Saya adalah dulunya ganas. Bukan. Perangai macam lelaki, dan memang jenis rebel nih. Disebabkan mak saya garang, saya selalu buat mak marah, selalu saya kena debik, maka saya lebih rapat dengan abah.

Walau saya rapat dengan abah, masa saya di Universiti, bila nak exam, saya tetap akan cakap dengan mak, mohon supaya sepanjang saya ambil periksa, doanya akan bersama dengan saya, supaya boleh menjawab, dan tak lupa any points penting, dan boleh score. Ada masa terbabas jugak. Hikss. Kalau terbabas, atau jauh dari markah yang saya harapkan, akan mengadu dengan abah. Abah relax sikit, tak marah sangat. Aci redha je. Dia tau anaknya bukan secara genetiknya dilahirkan genius. Kena usaha 10 kali ganda orang lain.

Dan bila dah getting older ni, baru rasanya dengan mak ni sikit close, walau garang dia masih belum hilang. Ada lah sikit extra boleh share.

Tu adalah saya pada zaman dulu, pada masa zaman belum ada komputer, hanya ada typewriter, basuh kain dengan tangan, mesin jahit yang kayuh dengan kaki, zaman penggunaan telaga masih bermaharajalela, dan zaman Fiat 600 yang abah guna. Mak garang, abah tegas, itulah yang membentuk peribadi saya yang sepertinya sekarang. Alhamdulillah, menjadi manusia yang sepertinya, bukanlah penagih dadah, merempat atau penah tinggal di Henry Hurney School. Alhamdulillah 'ala kulli haalin.

Dan dengan doa mak saya juga, saya masuk ke sekolah beraliran agama, walau awalnya hati memberontak, tak mo masuk sekolah tu, berontak lagi bila abah tak bagi masuk Science stream, berontak lagi bila abah tak bagi isi borang masuk ITM masa tu, dan tak boleh nak mohon langsung ke Jepun walau result melayakkan. Tapi, akhirnya saya menjadi seorang yang "orang" juga. Berkat didikan yang kalau dikenang, penuh dengan rebel, kesan cubitan, rotan dan memberontak ni.

Dan saya faham, walau saya macam tu, dan kurang rapat dengan mak, tapi doa beliau sentiasa ada untuk saya, seperti mana dalam doa saya ada untuknya. Dan saya pasti doa untuk saya dan saya untuknya adalah yang baik-baik supaya yang baik-baik sahaja mengelilingi dunia saya dan keluarga saya.

Sebenarnya apa yang saya tulis tu tak sengaja, dari plan hanya sikit, terberjela la pulak. Itu pun kebetulan baru ni, saya ter round alam maya. Terjumpa akan seorang ibu muda yang mempunyai anak yang sekarang ini di instusi pengajian tinggi Malaysia, yang pada tanggal hari lahir anaknya mendoakan untuk anaknya. Pasti yang baik-baik lah. Tapi terselit di situ adalah sesuatu yang mungkin baik untuknya dan anaknya, tetapi bagi yang boleh menilai mungkin tak berapa elok. Bukan mungkin, tapi memang tak elok.

Saya sedih melihat wish itu. Nabi s.a.w dah pesan untuk umat Baginda, didik anak mengikut zamannya. Dan zaman sekarang bukan macam zaman dulu. Saya akui, keakraban di antara ibu dan anak perempuan dan juga lelaki adalah sangat wajib. Dan saya pasti tanggungjawab ibu untuk membentuk akhlak dan peribadi anak adalah tidak dapat tidak. Perlu juga dipastikan bahawa didikan itu mengikut landasan agama Islam yang dibenarkan.

Saya juga seorang ibu yang masih serba kekurangan. Saya tak mampu nak ulas banyak. Saya bukan ustazah. Tapi pandangan saya yang hina ni, adalah didikan dari keluarga itu penting untuk generasi akan datang. Dan kalau dilihat kenapa gejala sosial makin banyak, itu mungkin sslah satu puncanya. Wallahua'alam.

Saya rindu mak saya..

15 October 2010

Lonely







Asik terngiang je kat telingan alunan lagu nih.. Show Me the Meaning of Being Lonely.
Lonely weyh.. le ning! Tetiba teringat seorang sahabat saya yang sebelum dia kawen dulu, asik layan lagu nih. Tumpang bersedih kat dia masa tu. Now dah tak layan lagi, sebab dah selamat beranak pinak.. Hiks. Moh layan!




So many words for the broken heart
It's hard to see in the crimson love
So hard to breathe
Walk with me and maybe

Nights of light so soon become
Wild and free I can feel the sun
Our every wish will be done
They tell me

Show me the meaning of being lonely
Is this the feeling I need to walk with?
Tell me why I can't be there where you are
There's something missin' in my heart

Life goes on as it never ends
Eyes of stone observe the trends
They never say forever gaze

If only guilty roads to an endless love
(Endless love)
There's no control, are you with me now?
Your every wish will be done, they tell me

Show me the meaning of being lonely
Is this the feeling I need to walk with?
Tell me why I can't be there where you are
There's something missin' in my heart

There's no where to run, I have no place to go
Surrender my heart, body and soul
How can it be you're asking me to feel
Things you never show

You are missing in my heart
Tell me why I can't be there where you are

Show me the meaning of being lonely
Is this the feeling I need to walk with?
Tell me why I can't be there where you are
There's something missin' in my heart

By : Backstreet Boys

Tiru Meniru

Tiru.. ni bahasa mudah lah. Bahasa saintifik adalah stereotype. Agaknya lah. Saya tak pandai bahasa ni. Kalau tak betoi, sila habaq.

Saya pernah terbaca semasa meronda di alam maya, ada yang sebut tak suka ideanya ditiru, walau dalam satu hal beliau sendiri rasa surelah idea dia baik sebab tu orang ciplak (adik beradik kepada tiru jugak).

Saya juga kebetulan ternampak bebrapa kali di alam maya ini, seakan idea saya, dan ada yang sebijik idea saya, yang saya juga copy dari idea orang, kadang-kadang.

Perasaan saya? Pastinya dalam satu keadaan, adalah bangga sebab yeah! kita diikuti, ada gaya, mutu keunggulan. Dalam satu keadaan lain, kalau orang tengok, mungkin saya yang dicop menciplak idea itu. Yang tu tak best! No! No! No!

Bagi mengelak rasa buruk sangka,dan menjauhi suara-suara syaitaanirrajim.. maka saya pasti yang diikuti dari saya adalah baik, dan kadang-kadang orang nak cari rentak yang sesuai. Kadng ambik sana sikit, ambik sini sikit, maka makin elok lah jadinya.Kalau tak, mana mungkin Allah dah cakap, bahawa diutuskan Rasulullah untuk dijadikan contoh akhlak yang baik. Maka tidak ada lagi sebaik darinya, dan andai kita ikut, maka itulah yang terbaik. Dan kita yang tak berapa baik, akan sentiasa mencari contoh yang lebih baik untuk diikuti dan ditiru.

12 October 2010

Cantik itu Subjektif







Tadi waktu saya berjenjalan untuk ke opis bos yang agak jauh dua pelaungan dari pejabat saya, saya nampak sorang ni. Saya kenal. Dia cantik. But the way she dress adalah demi untuk menutup cantiknya, dan nampak agak selebet di situ.

Saya pasti, untuk menutup aurat adalah perlu. Cuma masih perli dijaga supaya mata lain yang nak melihat dan berurusan adalah macam rasa lega di situ. perlu juga untuk jaga appearance atau ketrampilan, tapi tidak sampai menggoda.

Jaga diri, dan jaga pandangan orang. Kalau cantik dan menarik perhatian sehingga lelaki pandang dua kali tu salah dah kan? apa kes pulak kalau tak cantik, tapi orang pandang dua kali sambil mengata? So, eloklah jaga ketrampilan supaya paling tidak, kita tak bagi orang mengata, dan orang pon tak dapat dosa sebab mengata kat dia yang kurang berketerampilan itu.

11 October 2010

Back to School







teringat zaman sekolah tahun 80 an dulu.
belum zaman mechanical pencil.
Guna sharpener biasa je.

10 October 2010

10.10.10







Nak jugak locate tarikh cantik nih kat sini.

07 October 2010

Mengenang tempat yang jatuh








Saya terima tali penggantung ni kemarin.
Sangat teruja.
Terima kasih.

lama dan baru.
Tidak pernah melupai.
Gembira dah ada dua.
Look forward lagi 3.
Boleh tukar hari-hari.
Siapa yang sudi untuk bersedekah, sila e mel saya untuk dapatkan alamat.

Terima kasih

03 October 2010

Alunan Jiwa - You Raise Me Up

When I am down and, oh my soul, so weary;
When troubles come and my heart burdened be;
Then, I am still and wait here in the silence,
Until you come and sit awhile with me.

You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up: To more than I can be.

You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up: To more than I can be.

There is no life - no life without its hunger;
Each restless heart beats so imperfectly;
But when you come and I am filled with wonder,
Sometimes, I think I glimpse eternity.

You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up: To more than I can be.

You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up: To more than I can be.

by : Josh Groban

Terkedu






Terasa nak berkata sesuatu di sini.
Tapi macam terkedu. Pasai apa pun tak tau.

Akan cuba, nanti.
Setalah selesai yang wajib dan berbayar ini.