29 March 2012

Kisah kemarin

Weather for Manchester, UK

10°C | °F
ThuFriSatSun
Mostly SunnyFogPartly SunnyPartly Sunny
Clear


Wind: NW at 8 mph


Humidity: 76%19°18°12°12°




Kemarin saya berkesempatan jumpa sahabat seperjuangan saya..
kebetulan pengajian kami di sini cuti sejak minggu ni sehingga bulan depan untuk Easter vacation.

Kesempatan untuk kami bersama sangat saya hargai.
Cuma lately ni agak suram, dia berseorangan sekarang,
manakala suami dan anak-anaknya balik Malaysia seketika.

Bila bersama, kami banyak kongsi cerita,
dari seronok, belajar, dan sehinggalah di sebalik kehidupan kami yang mengharungi kepayahan.

Jangan salah anggap, kami tak merintih..
jauh sekali nak meratap kat laman ni.
cuma sama berkongsi nasib.
Mungkin apa yang orang nampak dan orang tengok setelah hasil nanti tidak semudah mendapatnya.

Saya nak rakamkan kesedihan beliau.
Saya pasti beliau sedih, tapi nyata dia kuat.
air mata hanya bergenang di mata, dan cepat dia sapu matanya.

Setiap kali bercerita betapa kami menghitung hari untuk terima elaun,
kehidupan dalam tempoh tu amat sukar.
Bajet sana dan sini.
Hatta nak spend satu atau dua pound saja pun kena berkira..
Sebab tu lah kes saya naik bas, dreba tu tak bagi duit saya balik,
saya sangat berkira!

Berbanding saya, pengorbanan sahabat saya ni lebih cukup mengujakan saya.
betapa beliau kuat mengharungi.
Tapi dalam hati, saya pasti, sangat terkesan di hatinya.

Kata sahabat saya,
beliau telah tangguh penajaan selama dua tahun, disebabkan mengandung.
Dan untuk kali ini, tahun 2011, beliau tak mampu lagi untuk menangguh,
atau akan kehilangan penajaan untuk ke luar negara.

Beliau tiba lewat di sini.
Rupanya, beliau bersalin.
Memetik apa yang diceritakan kemarin..
Kalau dikira betapa hidup dia di sini amat payah..

Sahabat saya akhirnya pilih untuk bersalin di Malaysia dulu sebelum tiba di Manchester,
setelah dibuat perkiraan rapi untuk tidak bersalin di sini.
Dan beliau akhirnya memilih untuk diinduce bagi mempercepatkan kelahiran.

Dan setelah baby perempuan yang ditunggu lahir (dua anak sebelumnya lelaki),
lapan hari berikutnya baby ditinggalkan dengan keluarga.
kata dia, dia hanya melihat bayinya membesar hanya dalam photo.
Saya faham naluri ibu.
 Pasti juga saya setiap kali mengenang akan itu, air matanya akan mengalir.
Walau tidak di mata, di hati tetap ada.

Winter hari tu, suhu di sini cecah -12 C.
Dia bagitau heater dan boiler dalam rumah dia rosak.
Tak mampu nak baiki.
Landlord pula tinggal di Malaysia.
Untuk meminta pihak British Gas baiki,
makan belanja hampir GBP 500..

Dan mujur ada sebijik heater kecik
untuk dia survive..

Saya tak boleh membayangkan betapa mereka kesejukan.
Anak-anak kecil juga sama tempias ibu dan ayahnya yang kesejukan.
tapi dia memang tak pernah merungut atau apa.
Tambah lagi, tak de sumber nak support elaun..
Expenses di sini juga sangat tinggi.
Bab makanan mungkin ok lah juga..
tapi tang servis, utilities, semua yang sewaktu dengannya sangat mahal!
Sewa rumah saja dah melampaui banyak elaun kami.

Saya pasti dia sangat sedih,
tapi saya tak mau menambahkan kesedihan dia agar lebih berpanjangan
saya juga hampir menitikkan air mata bila dengar semua tu.
tapi saya lawan supaya kesedihan tu tak mengganggu kehidupan kami.
Kami sama-sama merasai masalah yang sama, cuma situasi berbeza.

Kami sentiasa berdoa untuk cepat balik ke sana.
Kata orang di sini, andai berada di sini untuk tempoh masa 3 tahun atau lebih,
boleh la stabil kehidupan sebelum balik,
sempat la nak himpun duit, jenjalan sana sini, paris, atau holland.

Sekarang ni ada sale portmeirion..
meski teruja,
bukan rezeki kami untuk beli, walau berada dekat dengan Stoke on Trent itu.

Saya doakan yang terbaik untuk sahabat saya.
Semoga hatinya sentiasa tenang mengharungi kerinduan terhadap anaknya
Semoga Allah beri kekuatan untuk mengharungi hari mendatang.

Dah dulu.
Nak solat Maghrib

till then.
titik

Keputrian ini berulang lagi..

Selamat ulangtahun keputrian untuk diri sendiri,
yang berulang untuk sekian kalinya..
Semoga sentiasa mengingati kematian,
semoga menjadi lebih baik dari semalam, dulu, dan dulu-dulu.
Semoga isitiqamah dalam amalan sunat.
Semoga sentiasa dalam redha Allah, baba, mak abah, and kids juga.
Semoga bersedia untuk kematian yang akan tiba bila-bila masa.

Semoga semuanya yang baik-baik saja, InsyaAllah.

Mak abah, terima kasih atas kelahiran ini.
Meski saya bukan anak yang baik, saya sentiasa berusaha ke arah itu.
Meski saya jauh, mak abah sentiasa dalam ingatan.

Baba, terima kasih kerana sudi menemani saya mengharungi kehidupanyang sulit ini.
Terima kasih kerana sudi menyulitkan diri dan susah demi saya.
Meski saya tak sempat nak masak sekarang ni, tak payah jeling kat minah black ye! :)

Untuk semua anak-anak.. (yang ramai..)
terima kasih kerana sudi jadi baik, (meski tak selalu lah sangatnya..)
dan sentiasa berusaha untuk jadi baik.

Love u all!

Hann is complete! :)


Romancing Spring : 28 Mac 2012, UoM


Nota sebelum titik :
Pertama kalinya menyambut di negara orang,
lega.. agak lewat tua dari kawan-kawan yang sama kelahiran di Malaya.. hehehehhe
Dan untuk kali ni juga, rasanya bagai tiada kek atau nak bermeriah-meriahan..
tenggelam dalam piles of work, mountains of journals and assignments.



Till then.
Jumpa lagi.

Titik




WEEKLY PRAYER TIMES
 MANCHESTER, ENGLAND, UNITED KINGDOM
Latitude: N 53deg 30min    Longitude: W 2deg 13min

Qibla: 118:30:7 E


WEEK
25 March 2012   -   31 March 2012

3 Jumaada Al-Awwal 1433 - 9 Jumaada Al-Awwal 1433



Mar


Jumd1


Day


Fajr
(Dawn)


Shorook
(Sunrise)


Zuhr
(Noon)


Asr
(Afternoon)


Maghrib
(Sunset)


Isha
(Night)
253Sun4:576:581:154:387:329:34
264Mon4:546:561:144:397:349:37
275Tue4:516:541:144:407:369:39
286Wed4:486:511:144:417:389:41
297Thu4:456:491:144:427:399:44
308Fri4:426:461:134:437:419:46
319Sat4:396:441:134:447:439:49







24 March 2012

Yang membantu keterbukaan mata..

Weather for Manchester, UK

12°C | °F
SatSunMonTue
Partly SunnyFogMostly SunnyMostly Sunny
Clear


Wind: E at 4 mph


Humidity: 72%19°16°15°19°




Sedang dalam ke enjoyan lagu ni..
demi membantu bukak bijik mata luas-luas untuk "mengerjakan" kerja itu.





Wings To Fly lyrics

Want to spread my wings and fly
Away into the sky
How I dream to be so free
No more sadness no more pain
No more anger no more hate
How I dream to have those wings and fly into the sky

If now, I could grant my wish
I'd wish to have those wings
Those wings just like the birds
That fly up in the air

So high up in the air
With feathers bright and fair
No wealth nor power can make
My heart filled with such joy

Want to spread my wings and fly
Away into the sky
How I dream to be so free
No more sadness no more pain
No more anger no more hate
How I dream to have those wings and fly into the sky

Want to spread my wings and fly
Away into the sky
How I dream to be so free
No more sadness no more pain
No more anger no more hate
How I dream to have those wings and fly into the sky
I'd fly
with those wings....

Enjoy!

Dah dulu
Titik



Manchester, England, United Kingdom
Latitude: N 053deg 30min Longitude: W 002deg 13min

March 2012
8 Rabi Al-Thani 1433 - 9 Jumaada Al-Awwal 1433

Mar
Rabi2
Jumd1
Day
Fajr
(Dawn)
Shorook
(Sunrise)
Zuhr
(Noon)
Asr
(Afternoon)
Maghrib
(Sunset)
Isha
(Night)
14/8Thu5:006:5612:213:095:477:44
24/9Fri4:576:5412:213:105:497:46
34/10Sat4:556:5112:213:115:517:48
44/11Sun4:536:4912:203:135:537:50
54/12Mon4:506:4712:203:145:557:52
64/13Tue4:486:4412:203:155:577:54
74/14Wed4:456:4212:203:175:597:56
84/15Thu4:436:4012:203:186:017:58
94/16Fri4:406:3712:193:196:028:00
104/17Sat4:386:3512:193:216:048:02
114/18Sun4:356:3212:193:226:068:04
124/19Mon4:336:3012:193:236:088:06
134/20Tue4:306:2812:183:246:108:08
144/21Wed4:286:2512:183:256:128:10
154/22Thu4:256:2312:183:276:148:12
164/23Fri4:226:2012:173:286:168:14
174/24Sat4:196:1812:173:296:178:16
184/25Sun4:176:1512:173:306:198:19
194/26Mon4:146:1312:173:316:218:21
204/27Tue4:116:1112:163:326:238:23
214/28Wed4:086:0812:163:346:258:25
224/29Thu4:066:0612:163:356:278:27
235/1Fri4:036:0312:153:366:288:30
245/2Sat4:006:0112:153:376:308:32
255/3Sun4:576:581:154:387:329:34
265/4Mon4:546:561:144:397:349:37
275/5Tue4:516:541:144:407:369:39
285/6Wed4:486:511:144:417:389:41
295/7Thu4:456:491:144:427:399:44
305/8Fri4:426:461:134:437:419:46
315/9Sat4:396:441:134:447:439:49

22 March 2012

Just a simple update

Saya sedang dalam tram.
Nak pi sekolah.
Gigihkan diri update blog supaya yang missing me akan terubat. Walau stetmen ni agak menggelikan, (macam la hang fames sangat.. Cik hann..) tapi saya sangat rindu anda semua. Banyak yang nak kongsi, nanti lah bila saya rajin sikit.

Kak kasih, tq for tinggalkan komen, at least saya tau blog saya masih boleh dicapai.

To ANR, tq juga bagitaudomain saya kekal as .com.. Yang saya nampak.. Blog saya dalam setting memang .com, but bila display adalah menjadi . Co.uk.

Tak pa lah. Janji kengkawan tau saya masih bernyawa di sini.. Er.. Ada sesapa bak pesan apa2 dari sini? Rate RM dah turun banyak banding sebelumnya. If ada, sila habaq.. :)

Er.. Saya gembira hari ni. Tram tak sarat, dan saya boleh update blog! Weehooo.. Dan panas hari ni, dan jam 6 pagi dah siang.. Subuh jam 4 pagi u..

Till then, take care peeps.
Miss u loads..

Dah dulu.

From piccadilly service..

21 March 2012

Masih menendang dan hampir nak tendang!

Weather for Manchester, UK

6°C | °F
WedThuFriSat
Mostly SunnyMostly SunnyFogMostly Sunny
Clear


Wind: SE at 2 mph


Humidity: 81%12°13°12°15°



Hola!
I'm still kicking dan menenandang dan melompat.

Saya lupa ada pada dunia maya ini.
Bebanan makin bertambah dalam semester baru.
makanya kena lupa sat.

Pagi tadi, saya ada tweet, nak lepas perasaan.
Dan cik Aqilah ada tanya mana saya menghilang.

Maka, malam ini, di waktu bumi England, jam 8.30 malam
bersamaan jam 4.30 pagi waktu Malaysia,
saya masuk blog ni..

not this alone, yang satu lagi jua..
penin makcik.. apasal blog domain saya jari .com bertukar kepada .co.uk????
ada sesapa boleh tolong jawab..
camana nak kembali ke asal?
i dont like the new nama tu.

blog saya jadik caca merba!
Please help!



WEEK
18 March 2012   -   24 March 2012

25 Rabi Al-Thani 1433 - 2 Jumaada Al-Awwal 1433

Mar
Rabi2
Jumd1
Day
Fajr
(Dawn)
Shorook
(Sunrise)
Zuhr
(Noon)
Asr
(Afternoon)
Maghrib
(Sunset)
Isha
(Night)
1825Sun4:176:1512:173:306:198:19
1926Mon4:146:1312:173:316:218:21
2027Tue4:116:1112:163:326:238:23
2128Wed4:086:0812:163:346:258:25
2229Thu4:066:0612:163:356:278:27
231Fri4:036:0312:153:366:288:30
242Sat4:006:0112:153:376:308:32