18 October 2013

Jom Berjuang

Berjuanglah,
Sehingga malas itu malas dengan kamu,
Sehingga letih itu letih dengan kamu,
Sehingga penat itu penat dengan kamu..

Ketahuilah bahawa setiap zarah pengorbanan kita di atas Jalan dakwah tarbiyah ini,
Dikira sebagai amalan kebaikan di sisiNya nanti,
Maka di manakah rugi?

Jangan disangka bahawa Allah tidak memandang kita ini,
Sesungguhnya Dialah Yang Maha Melihat,
Maha Mendengar,
Maha Adil,
dan tidak akan sesekali menzalimi..

Derap langkah yang menggegar,
Kita gegar jahiliyyah hingga menggeletar,
Biar kita berjuang penuh tegar,
Hingga jahiliyyah menjadi gentar..

Apa gunanya hidup sebagai muslim,
Tetapi tidak menyebarkan Islam,
Apa guna dicaci agenda kristinisasi,
jJka Muslim tidak menggerakkan agenda Ilahi bermula dari diri sendiri?

Maka hiduplah sebagai hamba,
Diri ini Ilahi punya,
Taat perintahNya jauhi laranganNya,
Kita duta-duta buat agamaNya..

Berjuanglah,
Sehingga kegagalan itu gagal dengan kamu,
Sehingga kekalahan itu kalah dengan kamu,
Sehingga kemenangan pula menjadi milikmu..




Share

17 October 2013

Rokox

Selamat hari raya aidil adha,
Terlebih dulu kite ucapkan.
Dah lama kite dok dang nak tulih gapo gapo kat sini.
Gian.
Now kite tulih balik.



Kite kebetulan terlintas nak tulih tajuk ni,
Kebetulan ternampak kenaikan harga menda alah ni
Yang menjadi sedutan jejaka yang tak macho langsung.
Oops. Sapa terasa sila ambik. Kite tadak masalah.
Sejak dulu kite memang tak suke orang yang menyedut asap ni,
And get full out of it.

Sejak kite zaman single lagi.
Setiap kali kite nampak orang yang gitu, laju je mulut kite smash.
Apatah lagi yang ala2 macam nak tackle kite masa tu.
Kite tau orang tak suke kite laser2.
Tapi kite ada pendirian.
Sape jugek hok nak ke kite,
Plis lah, tolong jangan ambik menda ni,
And jangan janji ke kite nak berenti lepaih kawen.
Kite tak pecaya.
Kalo sukke ke kite, sila jangan ambik,
Kalo tengah ambik, suke ke kite jugak,
Sile berenti.

Mung buleh masuk ke senarai pertimbangan kite.
Kihkih. Kite tadok le macamng artis, suke2 nak pilih
Atau ramei benor dalam senarai pilihan hati.
Tadok.
Kite dok cung langsung pon.
Kite kemetot, manis sawo matang gittu je.
Payoh ore nok sukke ke kite.
Kite sukke ke orang, orang tu tak suke kite.
Tak po lah.
Tapi kite bertekad dengan pendirian hok satu tu.
Bakal laki kite tak boleh berbau asap.
Busuk.
Kite tak suke!
Dengan pendirian ini, kite didoakan oleh ramai orang,
Tak doa pon, depa dok kate kat kite lah.
Cakap gitu, nanti memang akan dapat one yang gitu.
Kite keep in doa suapaya tak dapat yang berbau asap.
Laki kite.
Mase kite kenal dia yang ala-ala Mr Arrogant tu,
Dengan tak bercakapnya, dia memang menyedut asap busuk tu.
Tapi bukan lah heavy sangat.
Kite pon tak suke dia pon mase tu.

Tapi kite tegejut one day, sebelum kite tau dia suke kat kite,
Kite pon tak penah suke dia, sebab dia belagak,
Kite nampak dia menyedut sebatang,
Tetiba, bila dia mai kat kite,
Dah habis api, and benda tu dah tak de dari tangan dia.
Kite tanya manakah menda alah tu.
Dia kata tetiba dia rasa tak sedap,
And dia terus buang.
Since then dia berenti.
Tu dulu.
Now ni kite agak blur dengan bau asap bususk ni.
Kite tau asap bakar sampah je.
Baru ni, kite dok seblah opismate kite, lelaki.
Sekali dia keluaq.
Apas tu dia masuk balik, dok seblah kite.
Agak lama kemudian,
Kite bau benda terbakar dalam dewan kuliah tu.
Kite tanya dia, "hang ada bau benda tebakaq dak. Ada yang tak kena dengan dewan ni ka?"
Kukikukikukik dia gelak..
Dengan slow, dia kata, "aku lah tu.."
Cess!
Nota sebelum titix : tak yah lah sedut asap tu, apa pun alasan,tak yah lah. Busuk!
Babai
Titik