28 April 2011

Tetiba macam jeles..








Sebenarnya tak perlu pon nak jeles..
Tapi jeles gak..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

image

Sebelum titik :
1. Ingat mak kite simpan gambar Lady D sampai sekarang.. 


Legaa..
Titik

25 April 2011

.. lagi dan lagi dan.. lagi..








Tengahari tadi saya didatangi oleh seorang ahli akademik..
Baru tinggi sikit pangkatnya setelah lama servis.
sebelum naik hari tu, sering bising tentang keotai-annya yang tidak dilayan untuk menaiki pangkat yang kurang seinci dari jusa C. Bukan pada saya sahaja, malah ramai yang aware tentang kisah sedih beliau ini.
Bila dah dapat, alhamdulillah. Masih lagi dirinya seperti yang saya kenal dulu.
Hari ni jumpa, menyatakan hasrat untuk ke satu organisasi lain dengan harapan ditawar dengan gaji dan jawatan yang diidaminya.
Selain itu juga, mula menyebut tentang extra workload yang digalasnya, sambil mengharapkan imbuhan yang lebih. Saya pasti niat beliau ikhlas laksana tanggungjawab. Tapi disebabkan perskitaran dan kawan-kawan yang tak berapa sihat akalnya di dalam mentafsir kerja sebagai ibadah, maka beliau mengeluarkan kenyataan tersebut.

Saya tak pertikai keikhlasan beliau dan apa juga niat beliau. Ada beberapa benda yang menarik yang saya harap boleh mengingatkan diri saya dan anak-anak saya nanti.

Kata baba, jangan sesekali mengungkit apa juga yang pernah kita lakukan, sama ada terpaksa, mahupun dengan sesungguh dan sebulat hati, kerana akhirnya akan dilihat sebagai tidak ikhlas dan langsung akhirnya pahala juga lenyap. Biarlah apa juga yang kita buat, niat sebagai ibadah, dan setiap titik peluh itu akan dihalalkan Allah, tanpa ditarik sekelumit pun daripadanya. InsyaAllah.

Selain itu, sebagai sahabat juga, kena lah support usaha kengkawan, dan bukan bantu curah minyak lagi supaya perasaan orang itu terbakar. No. Not good. Paling tidak, boleh juga berdakwah kecil di situ dengan mengajaknya mengikhlaskan diri berbuat sesuatu.. Nak berdakwah bukan payah nak tunggu kena jadi ustaz.. atau ustazah.

Iman pun lemah. senang berbolak balik.Maka jagalah supaya tak jauh terpesong. Tambah bila duduk dalam komuniti yang pelbagai nih. Perangai pon macam-macam. Nak jaga iman bukan perkara mudah.

Betapa banyak yang Allah dah bagi, tapi sikit sangat yang kita syukuri. Lagi banyak yang Allah bagi sebenarnya adalah ujian.. dan andai tetiba ditarik akan nikmat itu juga adalah satu ujian .. Dan bila mana kita ada sesuatu, tentunya nak lagi dan lagi dan lagi.. demi nak menyapot naluri dan nafsu. Dan ujian paling besar dalam hidup adalah melawan hawa nafsu.

Maka berhati-hati lah kita melayari hidup. Sentiasa kena ingat batas. Jangan dok pi langgaq sempadan. MUdah-mudahan hidup kita diberkati. Mati kita juga dirahmati.

Dah dulu.
Sekian adanya.
Titik.

Sinderela dan tak rela






Baba kata kite tembun lebih..
dah membulat
apatah lagi bila kite ngadu sakit kaki and minta tolong dia urutkan.
kebetulan hari tu adalah hari yang banyak berjalan-jalan.
Demi menjaga kite, baba hadiahkan kite kasut sesuai untuk kite sekembalinya dari kelumpo semalam.

Ni size kasut kite..

IMG_7902

Tapak kasut tinggi ni je..

IMG_7907

perbandingan dengan yang tak berapa lama

image

Saiz yang kecik, kaki yang kemetot dan kasut yang comel hanya khusus untuk sindarela ja.. :)

IMG_7911

Kite jalan terkiput-kiput sikit hari ni.
Dan rasa makin comel dan kurang tinggi dari biasa.
Selesa dan rasa bagus. (berani nak ngumpat?.. hahahha)
Jadi, sapa yang nampak saya kat entry ni,
sila reduce tinggi saya seinci dari sekarang..
erma :  mesti u angkat dua belah tangan kali ni.. heheheh

sebelum titik : kasut ni antara yang memainkan peranan penting saya sampai awal hari ni, jam 7.45 pagi. Heran semua orang yang tau saya ni jenis sampai jam 8, tetiba sampai awal.
satu lagi, bukan niat nak tayang kasut baru. Demi nak appreciate dan nak habaq, kalau baba beli kasut.. selalunya dapat tinggi ni je..sob sob sob
Anyway, tengkiu baba. Tengah ciwi tak habis lagi nih.. hahha

Dah cukup merepek.
Titik.

Pilih nak yang mana satu..







Kite kutip tazkirah ni dari e mel untuk dikongsikan dengan kawan-kawan semua.


Pengertian Kebajikan dan Dosa


Daripada Nawwas bin Sam'an al-Anshari r.a katanya. Aku pernah bertanya kepada Rasulullah SAW tentang erti kebajikan dan dosa. Sabda baginda: Kebajikan itu ialah budi pekerti yang indah. Sedangkan dosa adalah perbuatan atau tindakan yang menyesakkan dada, pada hal engkau sendiri segan sekiranya perbuatanmu itu diketahui oleh orang lain.
(Riwayat Muslim)


Huraian Hadis
1. Kebajikan adalah nilai luhur daripada kehidupan sedangkan dosa bagaikan titik hitam yang merosakkan pandangan. Namun kadang kala disebabkan nafsu, iman menjadi buta sehingga seseorang itu cinta kepada dosa dan menganggap bahawa segala sesuatu itu adalah wajar belaka.

2. Islam tidak memandang manusia bagaikan malaikat tanpa kesalahan dan dosa sebagaimana Islam tidak membiarkan manusia berputus asa daripada memohon keampunan daripada Allah SWT, biar betapa besar pun dosa yang telah dilakukan itu. Rasulullah SAW sendiri pernah bersabda yang maksudnya: "Setiap anak Adam pernah berbuat kesalahan/dosa dan sebaik-baik orang yang berbuat dosa adalah mereka yang bertaubat (dari kesalahan tersebut)."

3. Manusia tidak akan sedar bahawa dirinya menanggung dosa, kecuali orang-orang soleh yang sentiasa mengingati mati sedangkan mati itu tidak mengenal ketika dan usia seseorang. Oleh itu kita dituntut supaya sentiasa beristighfar dan bersifat dengan sifat-sifat mahmudah serta malu untuk melakukan perbuatan-perbuatan yang dilarang sehingga mencemarkan maruah diri, keluarga, agama, bangsa dan negara.
 

Semoga bermanfaat dan selamat beramal.

Titik.

24 April 2011

Gundah gulana







Tetiba rasa..

Takut
Hiba
Celaru
Sedih

Macam dah boleh rasa tiba masa itu nanti akan wujud ayaq terjun di pipi..

Wallahualam..

Dah dulu.
Nanti bebila emosi kembali stabil, kite tulis lagi.
Tq peeps.

Titik




Ikhlas dari blekberi gue..

19 April 2011

Kisah Benar







Layan cerita benar kucing nih..

Two cats decide to marry.
clip_image001[4]

they had a sweet married life

clip_image001[6]
they got the first baby

clip_image001[8]
and the second

clip_image001[12]
first step for their babies

clip_image002[6]
mother worked hard for her family needs

clip_image003[6]
and the father gets to play and has a girlfriend

clip_image004[6]

the children grow up without care and became bad boys

clip_image005[6]

one of them became terrorist

clip_image007[6]

the other stay in night clubs

clip_image008[6]

and decided to kill himself out of depression

clip_image009

when dad heard that, he got heart attack

clip_image010[6]

mum lost her mind and became crazy

clip_image011[6]

Moral: Give time to your family
"Life was much simpler when APPLE & BLACKBERRY were just fruits”


Dah dulu..
Daa..

Pertemuan ini






Kite jumpa pengarah filem, cum actor pagi tadi,
kata si tukang pembawaknya, dia dalam rangka perbincangan nak buat talk kat sini..
something like that lah.

Kite macam kagum seyh.. hahhaha.. tapi macam terkedu gak.
bos kite je layan lebih sikit dia.
kite kurang cakap, takut nanti dia tetiba offer ajak belakon filem baru.. miahahahaha..
verangan u!
kite tayang gambaq dengan niat nak bagi kengkawan jeles. hahahah


kite nak put blame kat si mamat yang ambik gambaq nih.. kelabu..
bukan salah kemera henpon kite..

err.. pertama kali kite masuk blog..
sapa yang nak kenal kite.. maka, itulah kite..
kalau nak belek, sila kais jauh-jauh butterfly tu..
sapa boleh agak kite pendek comel, angkat tangan!

err.. sorang lagi jelitawan tu adalah ex bos kite.. kite penah setori pasai die kat sini.
again, dengan penuh harapan kite harap dia tak baca blog ni.
kalau happen to sapa-sapa adalah adik beradik bos saya nih.. sila seal mulut..
nanti kite upah tau.. syyhhh..

dah dulu.
Full stop.

12 April 2011

Kite yang layu







1. Kite sedih sejak kemarin. Bukan sebab orang lain, tapi diri sendiri.
2. Kite confuse dengan diri sendiri.
3. Kite jumpa orang yang tetiba berjaya upkan balik semangat kite meski orang tu bukannya baik dengan kite pon. Jumpa sekali dua kala ja. TQ to him.
4. tetiba at this hour-waktu kerja, kite rasa nak lari balik rumah..

adoi.

Sebelum titik : mood kite kurang nak blog di sana dan di sini. Makanya untuk seketika kite akan hibernate.. Kite tau tadak sapa teringin nak cari.. tapi nak habaq jugak, sebab ni blog kite.. muahahha


Dah. Titik.

11 April 2011

Ku Mohon












Setiap hari kumohon
Agar Kau sentiasa
Memberiku ketenangan dalam hati... kekuatan
Menempuh segala dugaan yang mencabar ini
Pasti punya ertinya
Engkau beriku harapan
Menjawab segala persoalan
Hadapi semua dengan tenang

Dengan merasa kesyukuran
Ku doa Kau selalu
Mengawasai gerak-geriku
Berkatilah ku penuh rahmat dari Mu

Oh Tuhan terangkan hati dalam sanubariku
Oh Tuhan ku berserah segalanya kepadamu
Agar jiwaku tenang dengan bimbingan Mu selalu

Ada kalanya ku merasa hidup ini seperti kaca
Jikalau tidak bersabar
Hancur berderailah akhirnya
Tabahkanlah hatiku
Melalui semua itu... Ooh...
Kuatkanlah
Cekalkanlah diriku

Curahkanlah nikmat Mu pada hidupku

-Sheila Majid-


06 April 2011

Melawan Kesepian







Walau dah lama, kite suke lagu nih..
sepi sikit je sebab cik Baba ada kat MIHAS event di Kuala Lumpur.
Sesapa jumpa cik Baba saya kat event tu, tolong kirim salam eekk..
heheheh

yutiub unavailable kat kawasan opis.. nanti lah bebila kite letak..
habuan nanyi sendiri je dulu.

Lagu oleh : Siti alija..

Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti
Air mata tertahan
Waktu untuk dijatuhkan

Nanti kita kan tahu
Betapa bijaknya hidup
Sepahit apapun ini
Pelajaran yang berarti

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku

Nanti kita kan tahu
Betapa bijaknya hidup
Sepahit apapun ini
Pelajaran yang berarti

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku

Semoga kepergianmu
Tak akan
Semoga mampu kulawan
Kesepianku

Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti






Dah dulu.
Titik.

05 April 2011

Empat tahun dah..








Pada hari ini, dalam tahun 2007, saya melahirkan Ainina Syahirah binti Abdul Razak.
Sengaja saya pilih untuk doktor keluarkan dari perut saya di OT pada tarikh ni, agar jarak saya berkongsi hari lahir hanya berjarak 7 hari genap.. lagi pun, doktor kata seeloknya tarikh tu lah sebab Nina dah cukup elok “masak” di dalam perut saya, genap 36 minggu..

Sehari sebelum Nina keluar, saya pulun makan aiskrim limau.. tah apa tajuk tu.. Tropicana ka apa tah. Masa tu lupa la pulak esoknya nak kena operate.. Tetiba takut pulak nanti terbatuk-batuk.. pecah pulak peghut..
Nina adalah target terakhir dan hasrat untuk mendapat dua lelaki dan dua perempuan dimakbulkan Allah. Alhamdulillah.

Budak rambut kerinting maggi ni boleh dicapai di sini.. malas nak edit gambar. nanti kalau ada, kite letak..

Sebelum titik : Cik nina.. nanti kita dua orang sambut besday sesama eekk.. meriah sikit.

Dah dulu. Titik.

01 April 2011

Pandang dan jeling








Ada sorang ni..
dia jarang pandang kite,
kecuali bila berurusan secara official.
tapi bila terpandang, dia akan jeling..
kite tak tau nak tafsirkan apa di hati dia.
Tapi setiap kali we both terpandang,
dia akan mendongak dan berlalu sambil menjeling.
Jelingan yang tajam..

Sedih?
tak.. kite tak sedih.
Bila benda ni berlaku banyak kali,
kite akan jadi cuak dan terus menyampah.

Yang kite tau,
bila pandang antara satu sama lain,
akan melahirkan rasa kasih dan sayang
i mean, kes kat sini sama jantina ye.
Jangan salah paham pulak.
untuk part lain yang sesuai adalah pandang antara husband and wife lah.
Toksah lah pulak dok pi gatai pandang orang lain.

Dah lama kite perhatikan anak dara ni.
Bajet bagus kot, dok main jeling kite macam tu.

Sombong le kot no kalau gitu gayanya?
ka ada pandangan lain?


Dah dulu.
Titik.