27 January 2016

Rezeki masing-masing

Seawal pagi tadi, bersembang dengan teman baik saya.
Bercerita tentang penstrukturan baru negeri Kedah,
yang kengkononnya kuasa MB Mukhriz dirampas,
tentang penstrukturan jabatan saya,,
berlarutan merepek,
kata kawan saya, andai seorang ini jadi menteri besar hari ini,
pasti confirm esoknya anaknya akan segera naik pangkat,
meski baru setahun jagung berkhidmat.

Meskipun susah, rezeki yang diberi Allah untuk tinggal di negara orang adalah anugerah yang tak ternilai..



Kata saya,
biarlah, rezeki masing-masing.
pangkat yang tinggi datang bersama tanggungjawab.
tanggungjawab sekarang pon kadang2 tak terbawak.
andai rezeki dia cepat, biarlah..
mungkin kelebihan dia di situ,
tapi kekurangan yang ada pada dia, dari aspek lain,
boleh dilihat jelas.

Cukup apa yang Allah kurniakan,
rezeki diberi melalui anak2,
dimudahkan pengajian mereka,
diberikan melalui yang lain2,
suami yang baik,
kawan2 yang baik,
mak abah, mak ayah yang sihat..

paling kuat mesej Allah kat situ,
hangpa dorang tak layak .. heheh..

Alhamdulillah 'ala kulli haalin..

dah dulu
titik

Indahnya Kenangan

Semalam sembang dengan baba,
saya bagitau,
nothing much i would expect as of now,
dalam keadaan hidup serba sederhana ini,
saya cuma mengingini untuk membesarkan rumah,
untuk ke Mekah, menunaikan haji,
umrah juga, di kala umur tak terlalu tua untuk beribadat.

Baba kata, kena balik kampung jugak,
baba dah rindu kampung.
I said, ye lah, baru baliklast week,
dia kata bukan kampung tu,
Kampung Cheetham..

Bukan rumah kami, jangan pi serang.. heheh



semoga impian itu akan kembali.
Alhamdulillah atas rzeki yang Allah limpahkan,
tak pernah dalam minda kami akan berada di bumi Inggeris,
enjoying life over there.

Allahu Allah..


MC Dougall's Prayer Hall


1.  dulu memang puaih melilau cari Mc Dougall's prayer hall nih
2. kat traffic light tu lah baba drop kite pepagi jam 8, masa musim dok buat dissertation.
3. setiap laluan tu adalah laluan hari2 kite..

huhu.. kite kerinduan