24 August 2010

Berpagi-pagi

Pagi yesterday dan pagi ni adalah awai sampai pejabat. Hehe. Nampak sangat selalu sampai lewat. Lewat pun pukoi 7.59, 8.00, dan selanjutnya.

Jadi, untuk meligan masa demi nak memunch kad itu adalah sangat berharga. Kedaan di bumi tempat saya kerja ni tak jem. Less hassle. makanya boleh meyepid speed di highway utara selatan. Tu yang sempat punch jam 8. Ok lah kan? 8.01 baru merah. Haha.

Tapi, sejak kemarin.. awal. kebetulan juga Irfan tertinggal kasut sekolah di nursery. Makanya kena pusing ke situ dulu dan ambil. Keluar rumah jam 6.50. Dan manage to sampai pejabat 7.40.. Dasat kan? haha.

Hari ni punch in jam 7.42. Err.. satu benda yang dok perasan.. Isi minyak kereta RM 50 last Sunday. Selalunya hari selasa dah kena isi semula another 50. Hari ni lah tu. Tapi minyak tak luak. boleh bertahan sampai balik nanti. makanya.. Jimat!! sampai pejabat, Emi dan Kak Rosni tegejut tengok saya awai.

Moral of the story.. kena awai, supaya tak menyepid di jalanan, tak berlumba-lumba termasuk maki hamun orang yang bawak kereta tak guna akal fikiran.

Hann : kalau kita selalu lewat, orang tak heran, tapi bila sekali awal, orang naik heran.. Suka. dapat newspaper free kat foyer library di awal pagi. Dan berazam untuk awal lagi esok.

21 August 2010

Pergi

Awal pagi semalam, terjumpa kak imah, jiran sekomuniti kerjamencari seorang jiran lain yang juga sama komuniti kerja. Agak blur di situ, saya tanya ada kes apa pepagi buta sedang saya sibuk mencabtas pokok di laman. Kata Kak Imah, ada sahabat sepejabat meninggal maghrib semalam, dan akan dikebumikan pagi ni.

Maasya Allah. sungguh saya ketinggalan. Baru lah nak pi tengok henpon yang dok bertukun kat dalam henbeg. Ada kengkawan yang prihatin dah bagitau.

Siap. Saya pay the last respect to her bersama dengan kak Imah dan Kak Rosma. (.30 tiba di kawasan rumahnya.

Arwah adalah sebaya dengan saya, cuma belum berkahwin. Bila ditanya dengan kawan-kawan tak siapa yang tahu akan sakitnya. Dan berita ini adalah sesuatu yang mengejutkan.

Sesungguhnya arwah pergi pada Maghrib malam Jumaat, dikebumikan sebelum Jumaat di bulan Ramadhan. Semoga Allah menempatkan beliau bersama orang yang beriman. Alfatihah untuk Allahyarham Noor Niza Ahmad.

Hann : Dah hilang ramai sahabat yang sebaya. Insaf. Moga kali ni bertahan lebih lama dari biasa.

19 August 2010

gelora perasaan

Saya penah catatkan, untuk memilih, adalah lebih baik agar ditipkan petunjuk dari Allah, dengan solat istikharah.

Saya yakin, setelah itu akan yang saya pilih. Tapi, tak nafi kadang ada rasa was was juga di situ. Dan pagi ni, dua sahabat saya tanpa diundang bercakap tentang ini, dan menyatakan pendapat yang sama di lain ketika. Masya Allah. Sungguh besar rahmat Allah di situ. Di kala penin-penin lalat nak pikir, positive, negative semua campoq sekali, merekalah yang membantu.

Taerima kasih yang tak terhingga. Semoga Allah memberkati dua sahabat saya ini.

Hann : hati kata mau, mulut kata mau, hati kata mau, mulut kata penin.

18 August 2010

cruel or kind?

Ada sedara saya cakap, sometimes you have to be cruel to be kind.

Ada kebenaran pastinya. Niat untuk menjadikan seseorang lebih baik, kadang-kadang akan dilihat dan sebenarnya nampak sangat kejam.

Hann : Tak niat nak menganiaya sapa-sapa

17 August 2010

Antara

Selalunya dalam membuat pilihan, bila ada antara, dan perlu memilih salah satunya, akan membuat kita sering serba salah. Istikharah adalah untuk mendapat petunjuk dari Allah yang maha mengetahui.

Kena buat. sehingga sekarang, hanya dapat sekali. Hari lain, bukan tak mau, tapi tak diseru. Haish. Sekali rasa nak yang dekat. Dua kali rasa nak sedikit jauh. Tiga kali, tak rasa apa. Empat kali, terus buat keja lain.

Akan buat juga. semoga Ramadhan ini cahaya Allah turun dari langit menyuluh jalan mana harus diikuti.

Happy Birthday Kakak

Umur kaka mencecah 9 tahun. Dah besaq anak mama. Bukan hari ni, tapi 15 Ogos lepas. Bukan tak ingat, cuma tak sempat nak mencatat. Masakan boleh lupa tarikh keramat tu.

Masakan boleh lupa yang saya dan kakak sama berjuang untuk mengelak dari dioperate, tak mo duduk hospital, berulang alik hospital. baba pulak jauh di Kuala Lumpur. Ingat lagi, malam sebelum esok paginya dioperate, baba jenguk saya waktu malam, dan bawa big mac set untuk dimakan. sedap sungguh!

Wel, apa pun, kasih sayang dan doa untuk kakak akan sentiasa mengiringi kakak. Mudah-mudahan membesar menjadi anak yang solehah. InsyaAllah.