27 August 2015

PERFUME MALAYSIA- TIPS TO PICK YOUR TRUE SCENT

PERFUME MALAYSIA- TIPS UNTUK MEMILIH WANGIAN YANG TEPAT!

Have you ever encounter the problem of choosing a perfume which suits you best?
Have you ever feel that the perfume bought suddenly disputes with your personality?

To prevent from wasting the time and money, here are some tips that you may consider while selecting the best scent that fits your character :

1. Before going for some fragrance shopping is to know how to speak the language. Kena lah tau terms yang berlainan dan perbezaan for the perfume refered to. By this, you have to know the difference between eau de cologne, eau de toilette, eau de parfum and perfume. All of these have different mixture of alcohol and water level. Without knowing the difference, it will be hard for you to find the one perfect to match your personality.





2.  The next tip is to identify the perfume yang kita nak beli. There are variety of common fragrances includes floral, fresh, oriental and woody. Some people, macam kite, suka light scents, but ada orang like musky smell, regardless lelaki atau perempuan. Many brands offer various fragrance notes for their customers. The only thing we need to do is to discover which scent we truly fall in love with. This is because with the wrong fragrance selection, it can jeopardize your character, thus decreasing the level of confidence in meeting people.





3.  Bila dah selamat beli, it's time to spray! The final tip is, it is important to go bare before spraying, which means, jangan apply any lotion, moisturiser, sanitiser or other perfumes to your wrist. This could have an effect on the smell of the fragrance yang kita apply. Nanti jadik bau pon tak wangi. Please avoid this in order to avoid mixture of scents.

So, dah ready untuk start perfume shopping?
Nak kan perfume delivered to your door?
Super easy! Jom Visit Zalora, as they offer a wide range of perfume online collection from many local and international brands, with reasonable price as well! :)





Dah dulu.
Till later









Sumpah dan menyumpah

Pernah tak u ols ghasa kena sumpahan?
Tak.. bukan sumpah seranah.
Atau mungkin kita tak perasan pon ayat orang tu adalah sumpahan,
atau bukan sumpah, tapi hanya sebenaqnya ayat jahat untuk mengusik-ngusik.

Eh, jap, sumpah tu bukan jenis sumpah yang beria nak menyatakan sesuatu yang benar,
macm contoh.. ada sorang dulu nak junjung Qur'an demi nak cakap dia tak besalah dalam kes politik..
oooppsssie..
teeeettttt!

        Pedang samurai yang telah disumpah jadik letter opener. sian dia kan?

Ada jugak binatang yang namanya sumpah-sumpah, atau sesumpah..
yang boleh tukaq kaler ikut suka dia ja,
based on keadaan.
Nampak sangat kalau orang kata perangai dia macam sesumpah,
macam plastik,
macam merupa jadi-jadian,
macam tak elok sebenarnya perangai.. kan? takrifan kite je nih.

bukan gitu.
bukan jugak macam kanak2 sumpah sambil angkat tangan tanda penafian,
tak tipu mama,
tak kena rotan dengan cikgu (meskipun sebenaqnya kena)..
[hahha.. terus ingat kat Azim, budak bertuah tu]



           Lama tak buat ketupat ni. Puas menyumpah..
             mendoakan agar ingat lah kembali ilmu ni,
                     akhirnya jadik, tapi senget sebelah



Ada jugak istilah kite gunakan as "menyumpah".
Selalunya menyumpah ni kite sesaja melawak dengan kengkawan yang nak pi court
angkat sumpah untuk tujuan perisytiharan harta and such.
haha. yang tak biasa dengan ayat kite akan gelak sesungguh hati.

Sometimes kite refer menyumpah
adalah bila mana orang tu kutuk orang lain, atau kutuk binatang,
atau apa saja yang boleh dikutuk dengan perkataan yang extereme,
yang melampau tahap gaban.
yang orang rasa dengaq pon meluat dan tak suka dan benci.



         Sumpahan apakah? baru masuk ofis lapor diri,
            hari kedua, meja ni luruh. kengkonon nak
           pusing meja, mencari aura baru, terus ranap.



ada gak cerita klasik,
yang katak sebenaqnya adalah sumpahan seorang putera raja.
tetiba chueh keluaq jadi lelaki hensem sebab ada pompuan cantik puja katak tu.
merepek kan? dongeng je.


tak, bukan semua yang kat atas tu.
maksud kite,
ayat tu just bersahaja,
macam nak kutuk,
macam nak kata "buat lah, one day mesti hampa mai cari aku balik".
Sort of macam tu.

dalam erti kata lain, macam bunyi menggemparkan alam pon ada.
Buat kite takut..
macam orang gertak,
"Pi lah tempat tu.. ada hantu"..
ni kes parents nak menakutkan anak2, suruh cepat tido.
"Pi lah situ.., tak selamat!"
"atau jangan mimpi awak boleh lari jauh" walaupun bukan kite tido and nak mimpi pon.

Penah tak awok-awok ghase yang ada orang yang cakap macam tu,
and as time goes by..
ambik masa lama..
rupanya it turns out to be so true..
bukan menakutkan,
tapi macam ketetapan yang tak disengajakan pon ada.
Macam Qada' Qadar pon ada.



      antara barang yang disebut dan disumpah oleh trainer
        masa training regimental tahun lepas.. mangkuk tandas
      (kedai tu penin, pi tulis jamban!) dapur gas, periuk nasik.. hahha



Apa? dalam bahasa lain orang cakap apa?
karma? kurma?
kite tak pandai bahasa tu.
tapi it seems like,
bukan seems, tapi betul.

Kata-kata itu adalah doa.
Sama ada doa itu,
atau apa yang sebenarnya diucapkan adalah hanya kata-kata plain,
bukan doa, bukan ugutan, bukan hasutan, bukan gertakan.
hanya ayat santai-santai yang terkeluaq dari mulut,
tanpa tuan badan sendiri rasa itu adalah doa,
atau sumpahan.

Dapat tak gist yang kite nak cakap ni?
merepek sikit,
kona merata beat the bush,
but kite nak bagitau,
kengkadang kite atau awok-awok sekalian tak realise pon walau kite cakap tanpa niat,
tapi kata-kata itu tetap boleh merupa sebuah doa..
dan qadak qadar, dan kebetulan.
Maka cakap lah bebenda yang bebaik je.

Oh ya, kite sedikit marah tadi hampir time balik keja.
kite kecewa plus marah.
Bila marah, selalunya tak berapa rasional kan?
maka akan terserlah segala keburukan kita bila kita marah,
dan semua perkataan buruk terkeluaq.

Dah. jom jadi baik.
bercakap yang baik-baik saja.
doa yang baik-baik saja untuk orang lain, selain diri sendiri.
andai ianya kebetulan hasil percakapan atau doa yang tak sengaja,
maka berpeganglah dengan hukum Allah,
bahawa itu adalah ketetapanNya,
tak boleh lari..
ada jodoh pon boleh jadik jugak gamaknya kan?
hahha.

Dah cukup merepek.
Till then.
adiosssss.

titik



26 August 2015

Yang BESAR dan yang kecik..

Appreciate the small things,
for one day you may look back, 
and it was a BIG thing

status kite update kemarin kat FB
.. is trying to accept the fact that the phone casing is pink;
.. is trying to believe this is the sign of love from the loved one, though he actually understand that pink contradicts with my personality.
.. is trying to understand his message is to make me feel and looks like "wanita"
"selamat hari wanita, katanya.."

Kite sebenarnya sedih.
Kemarin kite merajuk dengan baba sebab banyak benda buat kite sedih,
walau sebenarnya, intention dia sangat baik.

1. Baba repair tali jam kite, plus tukaq bateri.
Tali jam kite terus tukar with leather one, but dekat pin dia tu,
bukan yang lama, yang diap engrave jenama jam tu. 
kite sedih. kite tak suka sbb hilang originality.
pastu looks weird sebab jam ada gold platd, but suddenly pin dia silver.
Kite sedih.

2. Kite nampak baba ambik phone kite yang baba hadiahkan sempena besday kite tahun ni,
gosok2, dengan kain, cuci2, buat bagi cantik and pasang casing.
Oh. kite yang mula nak gembira sentap sikit sebab casing warna pink!
Pink babe! oh. kite tak suka.. kite tak minat.
Kite sedih sebab nampak sangat dia sebijik phone yang bole dilihat dari jauh.
terus kite malas nak cakap dengan baba.

pink casing kite, yang belakangnya macam singlet lubang-lubang..



3. Baba bayaq bil phone kite, tapi lambat sikit.
Phone kene bar. kite hidup dengan tadak internet.
No wasap. but baba happy with that.
kata baba, sekurang2nya atention to him tak hilang.
kite merajuk jugak sikit hal ni. Susah babe!


nak menyintai itu bukan mudah, melainkan merasai bahawa 
di pink casing itu ada kasih sayang.. huhu


Baba tak romantik, baba bukan jenis yang boleh nak menyebut tiga kalimah keramat tu sesuka hati dia.
Kite dah biasa tu. Bukan masalah.
Tapi kadang bila kite merajuk, kite lupa semua kebaikan-kebaikan kecik yang baba buat.
Seperti contoh, pepagi sebelum keluar rumah, 
baba akan letak phone kite, bersama charger,
beg komputer, siap dengan charger;
powerbank fullly charged.
Bila kite keluar rumah, just angkut masuk.
Kite hanya rasa such is sooooo precious bila kite keluaq rumah,
tertinggal one of those important things.
selalunya jadi bila kite merajuk, and baba tak buat rutin dia.

Baba jugak memang buakn spesis yang pandai pujuk.
Dalam sejarah kehidupan, paling lama tak bertegur sapa,
adalah 3 hari, dan lepas tiga hari cakap sikit, sambung lagi tiga hari,
sambung lagi sampa genap 8 hari.
hantu apa entah merasuk saya. sampai lama gitu.
Tapi baba tetap tak pujuk, walau sepatah.




Terlajak pulak setori.
Tak, kite nak cerita sebenarnya,
janganlah kite tengok bebenda kecik ni as something yang remeh.
for example, member yang close dengan kita, suruh makan,
suruh take care upon endin up a text or call,
suruh take care upon knowing yang kita nak drive home,
pesan yang baik-baik kat kita, 
sebut yang baik-baik pasal kita,
take it as something yang perlu kita appreciate.

Itu juga petanda orang yang ada di sekeliling kita itu care tentang diri kita.
Care sebagai seorang sister,
care sebagai seorang brother,
care sebagai seorang kawan,
care sebagai seorang yang lebih tua, 
atau care yang meskipun tersimpan sesuatu perasaan lain.
Layan je lah, selagi mana tak melanggar batasan.

Care and appreciate pada kite macam sama,
tapi lain, lain jugak, tapi sama.
Bila ada care, means ada kesayangan di situ,
meski darjah kesayangn itu berbeza2.
Bila ada kesayangan, maka membolehkan kita appreciate,
Bila ada appreciate, di sebelah sana akan ada atau paling tidak akan timbul juga peasaan to care untuk diberikan kepada satu pihak lagi.
berkait kan? meski terbelit2.

benda baik itu bercambah-cambah dan berjangkit-jangkit.
Tak salah untuk berkasih sayang.
Berkasih sayanglah dengan nama Allah,
semoga kita sentiasa mendapat keredhaanNya.

Macam baik sangat pulak kite beleter.
selelau bunyik macam mereng. hahha.

Oh ya, 25 Ogos merupakan Hari Wanita.
Selamat Hari Wanita untuk peeps yang wanita.. hehe

Dah dulu.
Till then.

Titik